Hrvatski radio

Radio Rijeka

Učenici i profesori iz Baskije u posjetu Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji

07.03.2016.

14:50

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu učeničke razmjene, u Rijeci boravi delegacija profesora i učenika iz španjolske pokrajine Baskije, iz grada Iruna. Razmjena traje sedam dana, a želi se upoznati lokalnu kulturu i običaje te usavršiti engleski i španjolski jezik, uz boravak u obiteljima učenika.

Gosti iz Baskije prvoga su dana svoga boravka u Rijeci odslušali predavanje pod nazivom "Hrvatska na novčanicama", upoznali se s poznatim Hrvatima, njihovim izumima i otkrićima te s geografijom Kvarnera, a potom krenuli u obilazak Rijeke i Opatije turističkim autobusima. 

Do kraja tjedna gosti iz Baskije upoznat će se i s glagoljicom i arhitekturom Rijeke, posjetit će Prirodoslovni muzej, Astronomski centar, Vilu Ružić, novi nogometni stadion i kamp NK Rijeke te pogledati predstavu u HNK Zajcu. 

Prije povratka u Irun, u planu je i posjet Delnicama te razgledavanje Zagreba. Irun je baskijski grad s oko 60 tisuća stanovnika, u kojemu će 24 učenika i dva profesora Prve riječke hrvatske gimnazije boraviti od 11. travnja, kada odlaze u uzvratni posjet kolegama iz Baskije. Uz španjolski, u toj se pokrajini govori baskijski jezik, pa se i svi predmeti u školama podučavaju na tom jeziku. 

Po dolasku u Rijeku, u naš su studio svratile profesorica Anita Jokić iz Prve riječke hrvatske gimnazije te gošće iz španjolske škole Txingugi u Irunu: profesorica Ana Aguirre i učenica Maddi Fernandez. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.