Hrvatski radio

Radio Rijeka

Učenici, policajci i ugostitelji zajedno u borbi protiv ovisnosti

27.11.2015.

12:56

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od tri četvrtine osmaša konzumiralo je alkohol, a 13 posto učenika prvih razreda srednje škole pušilo je marihuanu. Na riječkome Korzu policajci i učenici informirali su građane o prevenciji ovisnosti.

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine od 15. studenog do 15. prosinca. Tim su povodom riječki policajci i osmaši Osnovne škole Eugen Kumičić na informativnom štandu na Korzu, dijelili promidžbene materijale kako bi građane bolje upoznali s problematikom ovisnosti, osobito kod mladih.

Sa zainteresiranim građanima razgovarali su o vrstama legalnih i ilegalnih droga, što preventivno učiniti te na što roditelji trebaju obratiti pažnju kod svoje djece. Istraživanje među učenicima osmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole, koje je 2013. godine proveo županijski Zavod za javno zdravstvo pokazalo je određene zabrinjavajuće rezultate.

78 posto učenika osmih razreda konzumiralo je alkohol jednom ili više puta, 13 posto učenika prvih razreda srednjih škola konzumiralo je marihuanu, a tri posto mlađih srednjoškolaca i ecstasy. Dječaci najčešće piju pivo, a djevojčice žestoka alkoholna pića pomiješana sa sokovima.

U akciju su se uključili i riječki kafići Nad urom i Mali kafe gdje se, od 14 do 15 sati, gostima dijele letci Vozim, ne pijem i Prevencija ovisnosti o drogama", a u tom se satu ne toče i ne poslužuju alkoholna pića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.