Hrvatski radio

Radio Rijeka

Učenici Pomorske škole Bakar pobjednici 24. međunarodne veslačke regate

11.05.2018.

21:28

Autor: Branka Malnar

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Bakrani su u u iznimno uzbudljivom finalu bili brži od kolega iz Kotora za dvije sekunde i 43 stotinke. Brončana medalja u muškoj konkurenciji pripala je učenicima Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja.

Uz njih, u regati su još i veslači GEPS Elektro in pomorska šola Portorož, Srednja pomorska škola Kotor, Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju Beograd te I.S.I.S. Nautico - Galvani iz Trsta.

U revijalnom dijelu, u finalu, pehari odlaze na riječki pomorski fakultet. Studentice su bile uspješnije od učenica bakarske Pomorske škole, a studenti od kolega iz Portoroža.

Natjecanje je samo jedan dio te tradicionalne regate u mornarskom veslanju. Budući da se vesla u brodicama za spašavanje u kojima ekipu sačinjava dvanaest veslača i kormilar, osim kondicije bitan je i timski rad. Uz to, rekao nam je ravnatelj Pomorske škole u Bakru kap. Gordan Papeš, to je i prilika za razmjenu iskustava u školskoj praksi s kolegama iz drugih zemalja, kao i poticanje razvoja mornarskih vještina. Za buduće pomorce ovo je pak, osim sporta, prilika za zabavu, druženje te upoznavanje i toleranciju kulturnih razlika. Svi ti mladi ljudi radit će iste poslove, sutra možda biti i kolege na brodu ili u nekoj tvrtki, a važno je da već sada stječu širinu i upoznaju jedni druge.

Uz učenike i profesore regati su nazočili i gosti, predstavnici Ministarstva pomorstva i pomorskih tvrtki, a Sindikat pomoraca Hrvatske došao je s vrijednim darom: uređajem Navtex za kabinet GMDSS-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.