Hrvatski radio

Radio Rijeka

Učenici u Malinskoj dobili podvodni dron za istraživanje mora

30.11.2021.

13:33

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: IRIM

Foto: IRIM

Foto: - / -

Učenici OŠ Malinska-Dubašica na otoku Krku od ovog tjedna će pomoću podvodnog drona promatrati podmorje i prikupljati važne podatke o našem moru čime postaju dio velikog nacionalnog projekta kojeg provodi IRIM.

Zahvaljujući donaciji serijskog poduzetnika Denisa Čupića, učenici u Malinskoj dobili su podvodni dron – jedan od 200 takvih uređaja koji će ovog tjedna doći u ruke mladih diljem Jadrana u sklopu projekta "Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora".

Kroz ovaj projekt učenici će, osim upoznavanja s visokovrijednom tehnologijom kao što je podvodni dron, sudjelovati u velikom nacionalnom projektu i istraživati svoje morsko obalno okruženje te vršiti zapažanja i bilježiti promjena kroz vrijeme. Glavna aktivnost će biti konstantno (periodičko) mjerenje temperature te će se pratiti i staništa biljnog i životinjskog svijeta, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

„Nažalost, u našem obrazovnom sustavu nedostaje sredstava za pratiti modernu tehnologiju, i zato je naš cilj bio upravo donacija ovakvog modernog uređaja. Budući da sam i osobno vezan uz Malinsku, gdje provodim i dobar dio godine, osobito mi je zadovoljstvo što imam priliku upravo malinskarskoj školi predati ovaj vrijedan dron i nadam se da će ovaj projekt zaživjeti kroz čitavu godinu, na zadovoljstvo ne samo malih Malinskara, nego i djeca koja ljetne mjesece provode ovdje i Malinsku doživljavaju kao svoj drugi dom. Dobro je da postoje ovakvi neprofitni projekti jer što bolje obrazujemo djecu o modernih tehnologijama i znanjima, svjetlija će biti budućnost naše zajednice“, zaključio je Denis Čupić.

Ovaj projekt provodi neprofitna organizacija Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, a projekt su podržali i Mate Rimac, svjetska neprofitna organizacija World Wild Fund for Nature Adria, HGSS i drugi. Ovo je tek jedan uz nizu brojnih projekata kojima IRIM popularizira znanost i STEM aktivnosti među djecom i mladima.

Foto: IRIM

Foto: IRIM

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.