Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Učini mali korak velikim": slikovnica koja ispunjava stvarne želje djece

07.10.2017.

14:41

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Emotivna slikovnica za odrasle "Učini mali korak velikim", kojom se građane želi potaknuti na pružanje pomoći i ispunjavanje želja djece bez adekvatne roditeljske skrbi i djece u potrebi, predstavljena je danas na Korzu u Rijeci.

Slikovnice su, uz obvezu ispunjenja dječjih želja, preuzeli i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Akcijom se želi privući pažnju javnosti na stvarne probleme i potrebe djece, a provodi je Zaklada "Hrvatska za djecu". Današnjim predstavljanjem emotivne slikovnice nastojat će se ispuniti konkretne želje djece bez adekvatne roditeljske skrbi i djece u potrebi s područja Rijeke te Primorsko-goranske županije i okolice. 

U svakom primjerku slikovnice nalazi se dječjom rukom naslikana konkretna želja koja čeka na ostvarenje. Slikovnicom će se kraja godine pokušati ispuniti tisuću konkretnih želja djece.

Akcija je već održana u nekoliko gradova, a građani su mogli saznati sve o potporama kojima Zaklada "Hrvatska za djecu" pomaže djeci Hrvatske i njihovim obiteljima - djeci sa zdravstvenim problemima, djeci u potrebi, nadarenoj djeci, djeci iz višeplodnih trudnoća te organizacijama koje skrbe o dobrobiti djece.

Primorsko-goranska županija je prijatelj djece i jedna od regija koja nizom programa skrbi o najmlađima, rekao je župan Komadina. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da su djeca i mladi jedna od najosjetljivijih kategorija u društvu te da im Grad Rijeka posvećuje posebnu pažnju kroz svoj socijalni program te različite školske, zdravstvene i edukativne programe.

Zaklada djeluje kao neprofitna organizacija u ime Vlade RH, samostalno i s partnerima, rekla je upraviteljica Zaklade "Hrvatska za djecu" Ivana Kristić Buntić. Istaknula je da je slikovnica "Učini mali korak velikim" posebna zbog toga što svaki njezin primjerak prenosi po jednu konkretnu želju djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djeteta u potrebi. Spoj želja nacrtanih dječjim rukama, emotivnoga teksta i snažnih ilustracija jedne od najeminentnijih hrvatskih dizajnerica i ilustratorica Booboo Tannenbaum, želi osvijestiti hrvatsko društvo o važnosti postojećih potreba i problema djece, naglasila je.

Nakon predstavljanja rada zaklade i slikovnice u Zadru, Splitu, Osijeku i Rijeci, u listopada će se nastaviti druženje s građanima u Varaždinu, Slavonskom Brodu i Puli, a početkom studenog u Vukovaru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.