Hrvatski radio

Radio Rijeka

Udruga Biom traži ime za risa, budućeg stanovnika Risnjaka

02.04.2019.

12:55

Autor: Hina

Foto: Projekt LIFE Lynx

Foto: Projekt LIFE Lynx

Foto: - / -

U sklopu projekta Life Lynx kojemu je cilj sprječavanje izumiranja ugrožene sjevernoistočne dinarsko-alpske populacije risa, iz Udruge Biom pozivaju na glasovanje o imenu prvog od četiri risa koji će biti ispušten na području Nacionalnog parka Risnjak.

Njihova su ispuštanja dio međunarodnog projekta Life Lynx kojemu je cilj sprječavanje izumiranja populacije risa, a u sklopu kojega se na područje Alpa i Dinarida ispuštaju jedinke risa iz karpatske populacije.

Ris koji će uskoro biti na području Nacionalnog parka Risnjak uhvaćen je u Rumunjskoj 4. ožujka, a trenutno postoji pet prijedloga za njegovo ime o kojima se može glasovati na ovoj poveznici, poručili su iz Bioma.

U priopćenju navode kako je su lovci i stanovnici Gorskog kotara predložili da se ris zove Grof te Furman (po goranskom nazivu za kočijaša), dok su prijedlozi učenika Osnovne škole Vrbovsko Max i OskarPrijedlog imena dao je i Life Lynx projektni tim te suradnici iz Javne ustanove Priroda i Nacionalnog parka Risnjak.

"Ime Doru na rumunjskom znači "potreban", što ovaj ris za hrvatsku populaciju svakako jest. Rumunjsko ime predlaže se i kao iskaz zahvalnosti rumunjskim suradnicima i stručnjacima koji kroz ovaj projekt doniraju risa za osnaživanje hrvatske populacije risa", objašnjava se u priopćenju. Dodaju se i da se ime Doru rimuje se s imenom risa koji će u sklopu istog projekta biti ispušten u Sloveniji, a kojeg su u Rumunjskoj nazvali Goru po planinskom vrhu u blizini mjesta hvatanja risa.

Nakon što ris dobije svoje ime i ispusti se u Hrvatskoj, njegovo kretanje će se pratiti pomoću radiotelemetrijskih ogrlica, koje će nekoliko puta na dan uspostaviti vezu sa satelitom te utvrditi točnu lokaciju životinje. Ugrožena populacija risa u Hrvatskoj se istražuje i pomoću mreže fotozamki koje su postavljene u staništu risa, a znanstvenici trenutno na fotografijama razlikuju 40 odraslih jedinki. Naime, svaki ris ima jedinstveni uzorak točkica na krznu, pa se na temelju njih mogu razlikovati životinje na fotografijama, poručuju iz Bioma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.