Hrvatski radio

Radio Rijeka

Udruga Franak pozvala dužnike u švicarskim francima da tuže banke

03.04.2019.

13:49

Autor: Hina

Goran Aleksić ispred Vrhovnog suda u Zagrebu (Foto: Marko Lukunić / Pixsell)

Goran Aleksić ispred Vrhovnog suda u Zagrebu (Foto: Marko Lukunić / Pixsell)

Foto: - / -

Čelnici udruge Franak pozvali su sve dužnike u švicarskim francima, uključujući korisnike konvertiranih kredita, da hitno i neodložno potraže odvjetnike, tuže banke i zatraže svoj preplaćeni novac. Naime, već 13. lipnja potraživanja za preplaćene kamate ulaze u zastaru.

Preplaćeni tečaj može se potraživati do 2023. godine.

Pozivam sve korisnike koji su kredite u švicarskim francima konvertirali u euro da krenu putem privatnih sudskih procesa i da zatraže svoje nezakonito otete novce, istaknula je aktivistica Maja Gavran.

Udruga je konferenciju za novinare održala u srijedu nakon presude Vrhovnog suda koji je utvrdio da korisnici kredita u švicarskim francima, koji su kredite konvertirali u euro, imaju pravo na tužbe protiv banaka i pravo na povrat novca koji su im banke nezakonito oduzele, a što će biti dokazano vještačenjem na općinskim sudovima.

"Ovu višegodišnju pljačku hrvatskog naroda omogućila je Hrvatska narodna banka i sve vlade koje su bile na vlasti zadnjih desetak godina jer nisu poduzele apsolutno ništa da zaustave pljačku i zaštite hrvatski narod", istaknula je Gavran na konferenciji ispred zgrade Vrhovnog suda. 

Saborski zastupnik i aktivist Goran Aleksić istaknuo je da presuda Vrhovnog suda nije kraj, jer sada slijedi pravna bitka na općinskim sudovima. Na sudu se vještačenjem treba utvrditi iznos koji se mora vratiti dužnicima. "Vještačenjima će se konačno utvrditi naša prava, a to je matematika koja će dokazati da banke nisu obeštetile korisnike kredita", tvrdi Aleksić.

"Svima se isplati ulaziti u postupak jer je svaki dužnik preplatio svoj kredit na temelju tečaja i kamate", ističe Aleksić.

Aleksić se osvrnuo i na priopćenje Hrvatske udruge banaka koja je jučer prozvala Franak da svojim istupima pokušava izvršiti nezakonit pritisak na suce jednako kao i na Vrhovni sud, istaknuvši da je  "Hrvatska udruga banaka lažljiva gomila lažljivaca". "Izvanredne revizije rade se zbog toga da se ujednači sudska praksa i riješi pravno pitanje koje se odnosi na brojne procese koji se vode na hrvatskim sudovima" dodao je Aleksić.

Za preliminarni izračun potreban je promet po kreditu, specifikacija promjene kamatnih stopa i knjigovodstvena kartica kredita. Potreban je i izračun konverzije u smislu pravnih posljedica koje su nastale nakon konverzije. Dokumente koje nemaju kod sebe korisnici kredita trebaju tražiti od banaka. 

S obzirom na skoru zastaru za potraživanja za preplaćene kamate, pozvao je potrošače da potraže odvjetnike. Oni koji to ne stignu do lipnja, preostaje im tužiti banku za preplaćeni tečaj koji je, kaže, dvije trećine iznosa koji banka treba vratiti. 

Patricia Đurić, odvjetnica koja je zastupala tužiteljicu u konkretnom predmetu, rekla je da potrošači za pokretanje postupka trebaju donijeti odvjetnicima svu dokumentaciju vezanu uz ugovor o kreditu. "Nisam sudac i ne mogu prejudicirati sudske odluke, ali vjerujem da će ljudi lako matematički dokazati da nisu obeštećeni u cijelosti", poručila je Đurić.

Presuda  Vrhovnog suda odnosi se na više od 55 tisuća obitelji dužnika, istaknuo je u razgovoru za Radio Rijeku član Nadzornog odbora Udruge Franak Branko Kovačević, poslušajte:

Branko Kovačević: vratite preplaćeni novac, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.