Hrvatski radio

Radio Rijeka

Udruga Franak: privatnim tužbama do povrata sredstava

04.02.2021.

12:35

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Goran Aleksić u ime Udruge Franak (Foto: Marko Prpić / Pixsell)

Goran Aleksić u ime Udruge Franak (Foto: Marko Prpić / Pixsell)

Foto: - / -

Ustavni sud je odbio tužbe sedam hrvatskih banaka i potvrdio ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope u švicarskim francima. Telefoni u Udruzi Franak ne prestaju zvoniti već drugi dan. O tome što dalje, govorili su na konferenciji za novinare u Zagrebu i u programu Radio Rijeke.

U priopćenju nakon sjednice održane u srijedu Ustavni sud je naveo da je odbio i odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak. "Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke", navode u priopćenju. (Hina)

Najvažnije poruke s konferencije za novinare Udruge Franak u četvrtak su: da 70 tisuća hrvatskih obitelji može privatnim tužbama, bez rizika, bankama uzeti 10 milijardi kuna; 55 tisuća obitelji mora se strpiti do odluke suda EU o konvertiranim kreditima, a Goran Aleksić zatražio je kaznenu istragu protiv osuđenih banaka na Županijskom sudu u Zagrebu.

Detalji informacija dostupni su na internetskoj stranici Udruge Franak, priopćenje s konferencije za novinare čitajte u nastavku i/ili poslušajte kako o tome što dalje govori Jasna Čekada koja je i do sada informacijama pomagala brojnim Primorcima:

Jasna Čekada: potrošači mogu birati dva načina, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.