Hrvatski radio

Radio Rijeka

Udruga Mijau pomaže sterilizirati naše mace: u veljači upola jeftinije

04.02.2020.

12:17

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto ilustracija: Marko Prpić / Pixsell

Foto ilustracija: Marko Prpić / Pixsell

Foto: - / -

Riječka Udruga Mijau već 16 godina brine o tome da nas u veljači potakne na sterilizaciju odnosno kastraciju naših mačaka i mačora. Po uzoru na projekte iz cijeloga svijeta, djeluju preventivno po načelu - "uhvati, steriliziraj i vrati".

U akciji sudjeluju sljedeće veterinarske ambulante i veterinari: "Kućni ljubimci" Tamare Ferari Miškulin, "Trsat" Sanjina Polića, "RiVet" Srećka Krešića i Jagode Rosović, "Turković" Eugena Turkovića i "Uvodić" na Mavrincima.

Bilo da imate svoju kućnu mačku koju obožavate, bilo da brinete o macama oko vaše kuće, iz Udruge Mijau će vam u veljači pomoći da što lakše i povoljnije obavite zahvat. Uz suradnju s pet veterinarskih ambulanti u Rijeci i okolici, svi građani mogu sterilizirati jednu ili više mačaka po upola jeftinijoj cijeni - što iznosi od 205 do 260 kuna za ženke, odnosno od 150 do 205 kuna za mužjake, ovisno o ambulanti koje same formiraju cijenu.

Ukoliko nemate vlastitu kućnu macu, već hranite mačke oko svoje kuće, i njih možete sterilizirati - što se i preporuča kako bi se kontrolirao inače iznimno snažan rast mačje populacije. Ne možete li ih uhvatiti i brinuti o njima nakon operacije, u tome će vam pomoći volonteri Udruge Mijau koji će mace uloviti, odvesti na zahvat, brinuti se o njima nakon operacije - što rade volonterke u svojim stanovima - i zatim ih vratiti u njihovo stanište. 

Vlasnici mačaka, kao i oni koji hrane mačke ispred svojih kuća, odgovorni su za povećanje broja mačaka, a mačke je zakonom zabranjeno uklanjati i ubijati, kao što je protuzakonito uskratiti im vodu i stanište. Stoga je upravo sterilizacija ženki, ali i kastracija mužjaka, jedini ispravni i humani način pomoći životinjama.

Zbog velikog interesa građana, poželjno je naručiti se i rezervirati termin čim prije, što možete učiniti na brojeve telefona 091/543-5819 i 091/887-5688, ili putem Facebook stranice Udruge Mijau, porukom u njihov inbox. Poslušajte razgovor s volonterkom Udruge Mijau Savom Jokić:

Mijau pomaže macama, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.