Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:30 / 17.01.2018.

Autor: Albert Petrović

Udruga privatnih iznajmljivača: javite se ako vam treba savjet ili podrška!

Rijeka sve atraktivnija turistima, a onda i iznajmljivačima (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Rijeka sve atraktivnija turistima, a onda i iznajmljivačima (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Želite iznajmljivati stan, kuću, apartman, ali ne znate baš puno o tom poslu? Ili vam je gost pobjegao ne plativši, ili je razbio nešto? Možda niste znali da u Rijeci djeluje Udruga privatnih iznajmljivača kojoj se možete obratiti za pomoć i savjet.

Osnovana je 2009. i u njoj su bili ljudi koji su se međusobno znali sa sastanaka u Turističkoj zajednici. Predsjednica Udruge Luana Amura proglašena je 2015. najboljom privatnom iznajmljivačicom s ostvarenih više od dvije stotine noćenja.

"Kad smo počeli iznajmljivati, svi smo se gledali malo 'škuro', kao konkurencija", kaže Amura, "a onda smo shvatili da imamo zajedničke probleme i da moramo jedno drugom uskakati i pomagati da nam svima bude bolje i da gost bude zadovoljan, jer samo tako će se vratiti". 

U Rijeci djeluje više od 500 iznajmljivača, a u Udruzi ih je oko 35, s time da broj varira ovisno o sezoni, nastavlja Amura i dodaje: "Imamo sjajne odnose s Turističkom zajednicom, a zajednički nam je cilj boriti se protiv iznajmljivača 'na crno'. Jedan od gorućih problema je i parkiranje u centru grada, gdje se plaćanje mora obnavljati svaka dva sata. To moramo hitno riješiti u suradnji s gradskim vlastima – 2020. je blizu i moramo srediti naš grad da spremno dočeka veliki broj ljudi", kaže Luana Amura.

Tajnica Udruge Ingrid Baričević relativno je nova u tom poslu. "Prije dvije godine naslijedila sam kuću i razmišljala što učiniti. Tada sam u novinama pročitala tekst o Luani i odlučila slijediti njen primjer - i nisam pogriješila. Iako je u Rijeci prosjek zadržavanja dva do tri dana, moji gosti ostaju i po dva tjedna, a trenutno cvate dentalni turizam i tu ima puno prostora za napredak", kaže Baričević. 

U svakom slučaju, za sve što treba nazovite 091/5634-783 ili 091/5568-453. Javlja Albert Petrović:

Luana Amura i Ingrid Baričević (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Luana Amura i Ingrid Baričević (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.