Hrvatski radio

Radio Rijeka

Udruga stanara: Hitno donijeti Zakon o stanovanju!

13.12.2013.

17:29

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka udruga stanara, koja djeluje na nacionalnoj razini, upozorila je na štetu koja može nastati zbog zakrčenih dijelova zgrada koje onemogućuju pristup interventnim službama u slučaju katastrofa ili elementarnih nepogoda.

Od javnog je interesa da se u Hrvatskoj što prije donese Zakon o stanovanju kojim bi se reguliralo korištenje zajedničkih dijelova stambenih zgrada i omogućio pristup u slučaju teških katastrofa i elementarnih nepogoda, zaključeno je na okruglom stolu Hrvatske udruga stanara i suvlasnika zgrada održanome u Rijeci. 

Na okruglom stolu raspravljalo se o procjeni stanja sigurnosti i mogućnostima postupanja u slučajevima nesreća. Predstavnici vatrogasne postrojbe, policije i drugih institucija iznijeli su probleme vezane za djelovanje kad su životi stanara ugroženi te ukazali na manjkavu zakonsku regulativu.

Propisi i nadležne službe postoje, ali su manjkavi i često neprovedivi, istaknuo je koordinator udruge Milan Jokić te dodao kako su u nacrtu zakona predvidjeli i kaznene odredbe za vlasnike stanova koji neodgovornim korištenjem prouzroče štetu ili onemoguće pristup žarištu katastrofe. Na opasne situacije u kojima zbog zakrčenoga hodnika, tavana ili eksplozivnih tvari u podrumima vatrogasci ne mogu doći do žarišta požara, upozorio je zapovjednik županijske vatrogasne postrojbe Mladen Šćulac.

Na potrebu da se revitalizira nekadašnji sustav civilne zaštite podsjetila je predsjednica udruge Đana Pahor. Javlja Olga Mandić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.