Hrvatski radio

Radio Rijeka

Udruge roditelja: NE smanjivanju subvencije na privatne vrtiće

25.11.2015.

11:55

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovima Gradskog vijeća upućujemo apel da sutra ne prihvate odluku kojom će se smanjiti subvencija boravka 355 mališana u 9 vrtića kojima osnivač nije Grad Rijeka, rekli su uoči sjednice Gradskog vijeća članovi Inicijative "Mame i tate grada Rijeke za prava djece" i Udruge "Vrtić za svu djecu".

Ako se subvencije smanje za 900 tisuća kuna, iznosit će tri milijuna i 800 tisuća kuna, čime se financiraju kapaciteti, a ne pomaže sufinanciranje boravka djece u vrtićima. Oni ostvaruju gradsku subvenciju od 810 do 850 kuna, u gradskim vrtićima subvencije su od 1447 do 1617 kuna pa gradske vlasti donoseći razne "kompromisne amandmane" potvrđuju da je politika isključivo u službi politike.

"Računi se na taj način nikada i nikako neće smanjiti, time se produbljuju višegodišnje podjele između roditelja djece koja su uspjela upasti u gradske vrtiće i onih koja nisu imala te sreće. Roditelji djece koja pohađaju vrtiće drugih osnivača pitaju se zašto su oni i njihova djeca građani drugog reda u Rijeci i zašto njihova djeca nemaju jednako pravo na subvenciju kao i djeca koja pohađaju gradski vrtić", kaže predsjednica Udruge "Mame i tate grada Rijeke za prava djece" Morana Jokić. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.