Hrvatski radio

Radio Rijeka

Udružena oporba Županijske skupštine PGŽ traži učešće u pripremi proračuna

08.10.2021.

12:49

Autor: Neva Funčić

Vrkić, Katalinić, Boras Mandić, Kurelić i Rinčić pred novinarima ( FOTO. Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Vrkić, Katalinić, Boras Mandić, Kurelić i Rinčić pred novinarima ( FOTO. Neva Funčić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Oporbene stranke u skupštini Primorsko-goranske županije, Unija Kvarnera, Nezavisna lista Ive Rinčić, Most, Akcija mladih i HDZ , koji zajedno imaju polovicu vijećnika, sudjelovat će u pripremi županijskog proračuna. Suradnju su najavili na konferenciji za novinare u Rijeci.

Iako je koalicija župana Zlatka Komadine u Županijskoj skupštini u manjini, udružena oporba je podržala rebalans i izbor potpredsjednika skupštine, istaknuo je Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera. Zauzvrat traže sudjelovanje u pripremi proračuna.

Na zahtjev oporbe, jučer je u Rijeci održana radionica pripreme i praćenja proračuna, na kojoj je sudjelovalo dvadesetak vijećnika. S predstavnicima županijske izvršne vlasti je dogovoreno da će župan nacrt proračuna prvo uputiti predstavnicima stranačkih klubova, a potom na javnu raspravu, izvijestio je predsjednik Županijske skupštine Boras Mandić te istaknuo da se ta procedura događa prvi puta.

Iako je prostor za pregovore sužen, još ga ima, rekao je Mostov Josip Katalinić. Kaže kako su na jučerašnjem sastanku informirani da od milijardu i 400 milijuna kuna, koliko iznosi proračun PGŽ, vijećnici mogu utjecati na raspodjelu deset posto tog novca.

HDZ-ov Sanjin Vrkić naglasio je matematiku politike. "U ovom trenutku, Komadinina koalicija iako ima izvršnu vlast, nema većinu u predstavničkom tijelu. Čak i ako im se priklone troje predstavnika manjina, neće imati većinu. Stoga sve bitne odluke moramo donositi suradnjom i dogovorima", poručio je Vrkić.

Podsjetimo, ovih pet stranaka ima 22-je od 44 županijska vijećnika. Poslušajte konferenciju za novinare:

Vrkić, Katalinić, Boras Mandić, Kurelić i Rinčić pred novinarima, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.