Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ugasi li se Južni tok, raste važnost hrvatskog LNG terminala

08.12.2013.

17:53

Autor: Željko Korpar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Europska komisija objavila da ugovori koje su neke europske zemlje potpisale s Rusijom o izgradnji plinovoda Južni tok, nisu u skladu sa zakonima Unije, projekt je neizvjestan.

Plinovod Južni tok, koji bi ruske energente doveo do balkanskih i srednjoeuropskih zemalja, ne uklapa se u pravila Unije. Jer ruski bi Gazprom praktično imao monopol na korištenje i upravljanje plinovodom te diktirao cijenu energenata. Zašto su Bugarska, Srbija, Mađarska, Grčka, Austrija, Slovenija i Hrvatska na to pristale, Bruxelles u ovom trenutku ne zanima. No pod takvim uvjetima ruski plin neće poteći. Europska komisija od članica Unije traži da o potpisanom ponovno pregovaraju.

No Moskva ne pokazuje nikavu namjeru da se vrati za pregovarački stol. Ne pristane li Rusija na ponovne pregovore, članicama ćemo savjetovati da ne primjenjuju Ugovor. U protivnom, Komisija bi mogla protiv njih pokrenuti postupak zbog kršenja europskog zakonodavstva, izjavila je Marlene Holzner, glasnogovornica EK.

Hrvatska je potpisala predugovor o priključenju na odvojak plinovoda Južni tok. Zagreb zasad čeka rasplet nadmetanja Bruxellesa i Moskve. Ukrajinsko okretanje leđa Bruxellesu dodatno je pogoršalo političko-energetsku sliku Europe. I umanjilo izglede za protočnost Južnog toka.

Zaustavi li se projekt, europske će se zemlje morati okrenuti drugim izvorima. Tu je Hrvatska u boljem položaju od, naprimjer, Bugarske, jer bi stavljanjem u funkciju LNG terminala smanjila ovisnost o ruskom plinu, smatra Fabio Genoese iz Centra za europske političke studije.

Gašenje projekta Južni tok mogle bi ubrzati i banke koje će tri puta razmisliti prije nego što odobre velike kredite za pravno klimav posao. Odustane li Europa od novoga ruskog plinovoda, energetska i poslovna vrijednost hrvatskog LNG terminala nedvojbeno bi porasla.

Prošli tjedan Hrvatsku je posjetila delegacija iz Katara i tom su prilikom ministri gospodarstva i energetike dviju zemalja potpisali Memorandum o suglasnosti u energetskoj tehnologiji. Katar je zaniteresiran za dovoženje ukapljenog tekućeg plina u Omišalj, gdje bi se trebao graditi LNG terminal. U Hrvatskoj gospodarskoj komori u Rijeci održala se tribina na kojoj je inženjer George Juraj Puhalovich govorio o tome što to znači za gospodarstvo Hrvatske, pa smo ga zamolili da prokomentira dolazak katarske delegacije:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.