Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ugasimo svjetla - "Sat za planet Zemlju"

25.03.2017.

11:15

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od New Yorka do Pariza, počevši sa Sydneyjem, gradovi i spomenici ponovno gase svjetla u okviru akcije "Sat za planet Zemlju" koja od 2007. podsjeća na potrebu djelovanja protiv globalnog zatopljenja.

U Hrvatskoj se u akciju uključuje 67 gradova, a na jedan sat, od 20:30, bit će ugašena rasvjeta na više lokacija u Rijeci: Trg 128. brigade i stepenice hotela Bonavia, Korzo do Jadranskog trga, Trg Republike Hrvatske, reflektor na Trgu Rezolucije, Gnambov prolaz, dio Korza prema Gradskoj uri (sjeverni dio), Trsatska gradina, Gradski toranj, zgrada Grada Rijeke na Korzu i pješačka zona na Titovom mostu (prostor ispred hotela Kontinental).

Gašenjem svjetala diljem svijeta podiže se svijest o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i aktualnim ekološkim problemima. Prošle godine je javna rasvjeta bila isključena u više od 7.000 gradova, čak 187 zemalja.

Od prvog "Sata za planet Zemlju", kad se događaj odvijao jedino u Sydneyju, uznapredovala je klimatska osviještenost, ali potreba je stalno sve veća, bilježi WWF, nevladina organizacija zaslužna za projekt, dok toplinski rekordi i dalje padaju. Godina 2016. bila je najtoplija ikada zabilježena na planetu, treću godinu zaredom.

"Pokrenuli smo 'Sat za planet Zemlju' 2007. kako bismo pokazali čelnicima da građane brine globalno zatopljenje. Taj simbolični trenutak danas je svjetski pokret koji podsjeća koliko vrijede građani", ističe Siddarth Das, direktor "Sata za planet Zemlju".

Kao što je i dosad bio običaj, brojni spomenici ugasit će svjetla: Empire State Building, egipatske piramide, Kremlj, Opera u Sydneyju, Akropola, Bazilika sv. Petra, Kosi toranj u Pisi, Eiffelov toranj...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.