Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ugibaju periske, spužve, kunjke - pomor zahvatio cijeli Jadran!

12.02.2020.

11:59

Autor: Neva Funčić

Što im uništava imunitet? Pomor periske na ušću rijeke Neretve (Foto: Grgo Jelavić / Pixsell)

Što im uništava imunitet? Pomor periske na ušću rijeke Neretve (Foto: Grgo Jelavić / Pixsell)

Foto: - / -

Morsko je dno prepuno otvorenih periski. Pomor se počeo širiti iz akvatorija zapadne Španjolske 2016. godine, da bi se bolest ubrzo pojavila u Francuskoj, Italiji, Cipru, Malti, Grčkoj te u Jadranskom moru. Pomor je proteklih mjeseci zabilježen od ušća Neretve do Piranskog i Tršćanskog zaljeva.

U Kvarnerskom zaljevu još buja morski život, no velika je vjerojatnost da će bolest uskoro stići, predviđa dr. sc. Ivan Župan, docent s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Zadarski znanstvenici dio su međunarodnog tima koji je do sada utvrdio da su uzrok pomora populacija periski, ali i spužvi i kunjki, parazit i bakterija.

"Znanstvenici još nisu utvrdili točan uzrok. Kod nekih uginulih jedinki pronađeni su i bakterija i parazit, kod nekih samo jedno od toga, a kod nekih niti jedno. Zapravo se vjeruje da postoji neki primarni uzročnik koji još nije otkriven, koji oslabljuje imunitet ovih školjaša pa oni kasnije ugibaju od ovih nametnika koje uočavamo", tumači Župan.

"Nastojimo uz pomoć dojava ronioca i ribara pronaći i zaštiti preživjele jedinke kod kojih se možda razvio imunitet. Sad imamo informacije da se uginuća javljaju i na krajnjem sjeveru, u Tršćanskom zaljevu, što znači da je bolest u relativno kratkom periodu, dakle u manje od godinu dana, prošla kroz cijeli Jadran", rekao je Župan.

Nestaju kompletne populacije, a znanstvenici još nisu utvrdili povezanost sa zatopljenjem mora.

"Na svakome od nas je da preispita svoj utjecaj na morski okoliš, a javnost je za sada jako dobro reagirala na naš poziv da dojave kako uginule, tako i preživjele jedinke koje mogu pomoći obnovi ovih zaštićenih školjki", rekao je Župan.

U akciju se uključila i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu Ministarstva za zaštitu okoliša i energetiku, a obrazac za dojavu pronalaska mrtvih, ozlijeđenih ili bolesnih strogo zaštićenih životinja možete pronaći OVDJE.

Poslušajte razgovor o pomoru školjkaša u Jadranskom moru:

Župan: dojavite gdje ima preživjelih jedinki, možda su imune; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.