Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ugostitelji Kvarnera i Istre zatvaraju lokale na sat vremena

09.09.2020.

13:05

Autor: Neva Funčić

Ovako je to izgledalo za vrijeme lockdowna - prazno Korzo 19. ožujka 2020. (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Ovako je to izgledalo za vrijeme lockdowna - prazno Korzo 19. ožujka 2020. (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre pokrenula je akciju "5 do 12" radi spašavanja sudbina tisuća zaposlenih i kao upozorenje na moguće stalno zatvaranje. U četvrtak u 11:55 na sat vremena će zatvoriti ugostiteljske objekte kako bi upozorili na težak položaj zbog pandemije koronavirusa.

Simboličko privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata ima za namjeru ukazati na mogućnost da tih sat vremena postane puno dulji vremenski period. Kako bi se to spriječilo, ugostitelji od odgovornih tijela zahtijevaju obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021. godine, sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10 posto te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om", navode u priopćenju ugostitelji Istre i Kvarnera.

Sam naziv akcije "5 do 12" ukazuje na važnost brzine reakcije u svrhu očuvanja radnih mjesta u narednim mjesecima. 

Kažu da će 80 posto poslodavaca biti prisiljeno otkazivati ugovore radnicima. Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre provela je anketu na uzorku od 500 ugostitelja, od kojih čak 60 posto bilježi pad u poslovanju od preko 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. 

"Ono što je trebalo biti rekordna sezona pretvorilo se u borbu za opstanak zbog negativnog utjecaja pandemije koronavirusa. Lockdown pod kojim je završio cijeli svijet najveći je dosad zabilježen u povijesti čovječanstva te će ostaviti značajan trag na svim granama gospodarstva, a posebice na turizmu i ugostiteljstvu. Dosad donesene mjere očuvale su preko 700.000 radnih mjesta i spasile hrvatsku ekonomiju do početka turističke sezone, ali to rješenje, nažalost, samo je privremeni spas", stoji u priopćenju.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre poziva ugostitelje svoje regije da se pridruže akciji "5 do 12" i u četvrtak 10. rujna zatvore svoje objekte na 60 minuta te time osvijeste odgovorna tijela da zbilja jest 5 do 12 da se poduzmu daljnji koraci. Također, pozivaju sve građane na solidarnost i razumijevanje.

Akciji će se pridružiti više od 400 ugostitelja Kvarnera i Istre, najavio je predsjednik udruge Vedran Jakominić:

Jakominić o akciji ugostitelja, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.