Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ugostiteljskoj školi Opatija 30 milijuna kuna za Centar kompetentnosti

28.12.2019.

15:37

Autor: Hina

Potpisano za sredstva, a sad će i infrastruktura za buduće kvalitetnije kadrove u ugostiteljstvu (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Potpisano za sredstva, a sad će i infrastruktura za buduće kvalitetnije kadrove u ugostiteljstvu (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Četiri ugovora o dodjeli nepovratnih 105 milijuna kuna za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju potpisana su u petak u Zagrebu. 30 milijuna kuna dobit će centar pri Ugostiteljskoj školi Opatija.

Centri kompetentnosti su mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima se uz osnovnu obrazovnu djelatnost osposobljava i usavršava za potrebe gospodarstva i tržište rada.

U sklopu poziva pod nazivom "Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja" novac je dodijeljen centrima kompetentnosti pri koprivničkoj Obrtničkoj školi, dvama centrima pri karlovačkoj Tehničkoj školi i Ugostiteljskoj školi u Opatiji.

To će osigurati infrastrukturu za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, što će omogućiti kvalitetniju stručnu nastavu i osigurati prostor u kojem će učenici stjecati nova znanja i vještine potrebne na tržištu rada. Projekti su potpora reformi strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, rečeno je.

Temeljna obilježja centara su "inovativne metode poučavanja i inovativni modeli učenja, učenje temeljeno na radu za učinkovitije uključivanje polaznika na tržište rada, uvažavanje potreba polaznika s teškoćama i drugih ranjivih skupina, omogućena vertikalna prohodnost za nastavak obrazovanja, izvrsnost nastavnika, visokokvalitetna infrastruktura, konstruktivna i kreativna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice".

Svaki od 25 centara može dobiti do 80 milijuna kuna za izgradnju, opremanje i razvoj suvremenih programa. Centri iz Koprivnice i Opatije dobili su po 30 milijuna kuna, a dva centra u Karlovcu 45 milijuna kuna. 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak podsjetila je da prije dvije godine nije bila lagana odluka da strukovne škole budu nositelji centara izvrsnosti, ali u ministarstvu su ustrajali na tome vodeći se idejom pomoćnika ministra za strukovno obrazovanja Vlade Prskala da to trebaju biti škole u koje se ide s ponosom.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić čestitao je školama i rekao da se one time približavaju potrebama tržišta, a ugovorena financijska sredstva dosegnula su gotovo 90 posto iskoristivosti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odredilo je u srpnju prošle godine 25 centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju za područja turizma, ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva te poljoprivrede i zdravstva, kojima je omogućeno povlačenje 1,3 milijarde kuna, što je najveće ulaganje u strukovno obrazovanje u povijesti Hrvatske, ističu u ministarstvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.