Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ugovorena izrada dokumentacije za modernizaciju pruge Oštarije - Škrljevo

15.05.2020.

18:08

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: HŽ Infrastruktura

Foto: HŽ Infrastruktura

Foto: - / -

HŽ Infrastruktura potpisala je ugovor s kolektivom od pet ponuditelja koji će izraditi studijsku dokumentaciju za modernizaciju željezničke pruge Zagreb - Rijeka na dionici Oštarije - Škrljevo. Ugovor je vrijedan 17,9 milijuna kuna.

Zajednicu ponuditelja čine: ŽPD d.d., Granova d.o.o., Institut IGH d.d., Rijekaprojekt d.o.o. i IPZ d.d. Oni bi zajedno trebali izraditi dokumentaciju koju Europska unija iz Instrumenta za povezivanje Europe sufinancira s 85 posto sredstava.

Ovaj ugovor je prva faza realizacije Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljenog između HŽ Infrastrukture i Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA) ukupne vrijednosti sedam milijuna eura. Osim izrade studijske dokumentacije, koja je preduvjet za daljnju izradu projektne dokumentacije, predviđena je i izrada idejnog projekta te ishođenje lokacijske dozvole, stoji u priopćenju HŽ Infrastrukture.

Rok za izradu studijske dokumentacije je 16mjeseci, a uključuje izradu idejnih rješenja više varijanti trase, studije opravdanosti, analize troškova i koristi za odabrano rješenje te studije utjecaja zahvata na okoliš, kojom će se propisati mjere zaštite i očuvanja okoliša koje se moraju provoditi tijekom izgradnje i eksploatacije željezničke pruge.

Moguće su dvije varijante: modernizacija postojeće pruge duge 113,9 km i izgradnja nove, kraće trase duljine 67 km, ali za koju trebaju dugački tuneli kroz planinske masive Male i Velike Kapele. 

Modernizacija dionice pruge od Oštarija do Škrljeva je dio globalnog projekta modernizacije željezničkoga prometnog pravca Rijeka – Zagreb – mađarska granica, čiji je cilj razvitak učinkovitoga i konkurentnoga željezničkog prometa duž Mediteranskoga koridora, podsjećaju iz HŽ Infrastrukture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.