Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Ugriz risa": film o delničkoj akciji zapljene oružja u Domovinskom ratu

04.11.2017.

12:47

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početkom studenoga Gorani se prisjećaju važnih obljetnica s početka Domovinskoga rata. Akcijom oslobađanja vojnih objekata u Delnicama, Hrvatska se tada domogla znatnih količina oružja za obranu. O dramatičnom pothvatu snimljen je i delničkoj publici sinoć prikazan dokumentarni film "Ugriz risa".

Akcijom u Delnicama zaplijenjeno je šest tisuća tona oružja i vojne opreme, pa se svrstava među događaje koji su bitno utjecali na tijek Domovinskoga rata. Redatelj dokumentarca "Ugriz risa" Bernardin Modrić nije dvojio da se radi o temi koju treba kandidirati na natječaju Ministarstva hrvatskih branitelja. 

"Priča o Delnicama je priča o jedinoj ratnoj operaciji na području Primorsko-goranske županije. To je događaj koji je u velikoj mjeri osigurao opstanak Hrvatske vojske na raznim bojišnicama gdje se počeo osjećati nedostatak streljiva. Zahvaljujući delničkoj akciji, zaustavljen je i pokušaj napadača da presiječe Hrvatsku u Gorskom kotaru", tumači redatelj. 

Mladen Briški i Valentin Ivančić goranski su filmaši amateri čiji su autentični videozapisi korišteni u filmu. Dokumentarac je, kako bi bio zanimljiviji mladima, prožet igranim sekvencama, snimljenima uz angažman glumaca amatera, kaže Bernardin Modrić.

"Stupio sam u kontakt s ljudima iz Udruge Militaria te osigurao stare odore s početka devedesetih, a Ministarstvo obrane, konkretno general i ministar Krstičević, stavilo nam je na raspolaganje oružje koje se koristilo u to vrijeme. Sve smo snimili za jedan dan jer smo raspolagali malim budžetom", govori Modrić.  

Dokumentarac "Ugriz risa" nazivom obnavlja sjećanja na 138. brigadu Hrvatske vojske, "Goranske risove", ali i pripadnike policije te njihov izniman angažman pri oslobađanju vojnih skladišta u Delnicama. Javlja Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.