Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ugrožen park u Delnicama: požutjela stabla smreke ukazuju na širenje opasnog nametnika

27.07.2022.

13:34

Autor: Nenad Lučić

 Požutjela stabla smreke ukazuju na moguću pojavu i brzo širenje smrekovog potkornjaka

Požutjela stabla smreke ukazuju na moguću pojavu i brzo širenje smrekovog potkornjaka

Foto: Nenad Lučić / RR

Zbog specifične vegetacije Park kralja Tomislava je već više od stotinu godina jedan od prepoznatljivih motiva turističkih razglednica Delnica, no posljednjih mjeseci u njemu je uočeno sušenje pojedinih stabala smreke.

Na taj je problem obraćanjem javnosti danas ukazao predsjednik goranske Udruge privatnih šumovlasnika i gradski vijećnik SDP-a Igor Pleše, pridodavši kako stav šumarske struke ukazuje na pojavu ubrzanog širenja opasnog nametnika, smrekovog potkornjaka. 


S druge strane, kako kaže, lokalna vlast jednomjesečni izostanak reakcije na problem pravda nemogućnošću poduzeća "Hrvatske šume" da Gradu tijekom sezone intenzivnih radova priskoči u pomoć. 

Situaciju bismo mogli ocijeniti vrlo ozbiljnom i alarmantnom. Naime, ako se ništa ne poduzme, ako se zaražena stabla ne uklone te izostane li intervencija na okolnim stablima, velika je vjerojatnost da će se potkornjak u parku proširiti i na njih..

Igor Pleše

Kako god bilo, vrijeme za pravovremenu intervenciju istječe i posljedice nečinjenja mogle bi biti ozbiljne, upozorava Igor Pleše te pridodaje:

Delnice - ugrožen park

brzo širenje opasnog nametnika

brzo širenje opasnog nametnika

Foto: Nenad Lučić / RR

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.