Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ukidanjem ŽUC-a patila bi sigurnost prometa na brojnim cestama

06.02.2016.

11:01

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hoće li se ukinuti županijske uprave za ceste, u kojima je zaposleno 239 ljudi koji brinu o 19 tisuća kilometara cesta, a umjesto njih doći mastodont s 900 zaposlenih pod okriljem Hrvatskih cesta. Pitanje ostaje otvoreno nakon nedavno održane sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

Eventualno ukidanje ŽUC-a za županije bi značilo probleme. Trebaju im, kažu, novci radi sigurnosti građana, a ne radi sigurnosti sustava. Ravnatelj Županijske uprave za ceste u Primorsko-goranskoj županiji Georg Žeželić ističe da 95 posto svojih prihoda izravno ulažu u lokalne i županijske ceste. Već godinama on upozorava na probleme s kojima će se suočiti vozači koji gotovo 40 posto vremena provode na našim cestama - a to je smanjena sigurnost. 

ŽUC brine o 900 kilometara cesta, Hrvatske ceste o 500, Autocesta Rijeka-Zagreb o 100 kilometara, nerazvrstanih je cesta oko dvije tisuće kilometara po gradovima i općinama. I ovdje ŽUC uskače koliko može, ali, kaže Žeželić, prihodi su od 2012. manji za skoro 20 milijuna kuna, na državnoj razini županijske uprave za ceste imaju 750 milijuna kuna manje.

Od novoga ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića Žeželić očekuje razumijevanje i razgovor jer je ŽUC samostalan, nije zadužen i samozatajni su, a sve funkcionira. Ako bi ga se ukinulo, patilo bi održavanje cesta i njihova sigurnost. Kao rješenje Georg Žeželić predlaže podizanje naknade koja se nije mijenjala već 12 godina, a doprinijela bi manjem trošenju kočnica, gorivai  amortizera... Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.