Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ukinute strože mjere za PGŽ: manje hospitalizacija, moguć povratak u škole

26.04.2021.

11:31

Autor: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Rano jutro pred ponovno otvaranje u Rijeci (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Rano jutro pred ponovno otvaranje u Rijeci (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Od danas je u Primorsko-goranskoj županiji došlo do popuštanja dvotjednih strožih epidemioloških mjera pa su ponovno otvorene terase kafića i restorana te sve trgovine. Za sljedeći tjedan najavljen je prijedlog o povratku djece u škole, poručio je danas župan Zlatko Komadina.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije među testiranim hitnoćama 29 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 6 osoba. Iz županijskog Stožera Civilne zaštite, ipak ukazuju na učinkovitost strožih mjera jer je vidljiva stagnacija u broju hospitaliziranih osoba.

"Nevoljko smo i svjesni posljedica uveli stroge mjere, ali sve s ciljem smanjenja broja osoba koje se liječe u riječkom KBC-u. Taj broj je i dalje visokih 200, no u posljednjih dva tjedna vidljiva je staganacija", rekao je ravnatelj NZZJZ-a Vladimir Mićović i prisjetio se tjedana prije uvođenja mjera kada je porast hospitalizacija bio i do 50 hospitalizacija više svakoga tjedna. 

Mićović je, također, najavio dolazak veće količine cjepiva raznih prozivođača te zamolio stanovnike županije da budu savjesni i odgovorni jer smo u prijelomnom razdoblju. "Brojke napokon stagniraju, ali pristisak na bolnički sustav je i dalje jak", poruka je Mičovića. "Jednostavno nam nema druge nego odazvati se cijepljenju koje ćemo u slijedećim tjednima maksimalno ubrzati", zaključio je Mićović.

Iako su terase i trgovine otvorene, na snazi ostaje ograničenje radnog vremena do 19 sati. Poslušajte izjave Vladimira Mićovića o planu cijepljenja za nadolazeće razdoblje i o rezultatima strožih epidemioloških mjera:

Vladimir Mičović o planu cijepljenja, pripremio Josip Krmpotić

Vladimir Mičović o učinovitosti strožih mjera, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.