Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uklonjena stara pilana na ulazu u Kamačnik: ruševina ili spomenik kulture?

28.09.2018.

12:22

Autor: Nenad Lučić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Na ulazu u izletište potoka Kamačnik, Grad Vrbovsko planira graditi Centar za posjetitelje. Pripremni su radovi započeli ovoga ljeta rušenjem zidina stare pilane, pa je projekt bio jedna od tema aktualnog sata sjednice Gradskoga vijeća.

Vijećnik SDP-a Anton Burić upozorio je na navodno negativnu reakciju dijela javnosti u Vrbovskom zbog uklanjanja spomenutog objekta. Ujedno je, pozivajući se na tekst jednoga lokalnog portala, pitao je li takav zahvat usklađen sa svim mjerama zaštite i očekivanom revitalizacijom prostora stare pilane, odnosno stolarije u Kamačniku. 

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić uvjeren je da u izvedbi spomenutog zahvata nema ničeg spornog, a nezadovoljan je jedino izostankom županijske potpore projektu Centra za posjetitelje. "Riječ je o ostacima stare stolarije koja je s vremenom ostala bez krova, podova i prozora, a da nitko nikada zbog toga nije reagirao. Dakle, objekt se odavno srušio i ostao je samo jedan njegov dio opasan za prolaznike", tumači Mufić i naglašava da je to bila ruševina, a ne spomenik kulture.

"Mi smo osmislili Centar za posjetitelje vrijedan 10,5 milijuna kuna te za njega ishodili građevinsku dozvolu", rekao je Mufić. Poslušajte izjavu: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.