Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ukrajinu zanima budući LNG terminal i riječka luka

20.07.2015.

14:31

Autor: Larissa Smokvina, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeku je posjetio ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksander Levchenko. Razgovaralo se o zajedničkim gospodarskim interesima, kao i mogućnosti da djeca iz ratom pogođenih dijelova ukrajine dođu u naš kraj na ljetovanje.

Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksander Levchenko posjetio je primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu i riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela. Pokrenuti su razgovori o mogućnostima regionalne suradnje Ukrajine i Hrvatske, pri čemu su istaknuti LNG terminal koji će se graditi u Omišlju na Krku te riječka luka.

Veleposlanik Levchenko predložio je Komadini da se uključi u humanitarnu akciju kojom bi se ukrajinskoj djeci i izbjeglima s područja Donbasa i Krima omogućilo desetak dana boravka na moru. Petstotinjak Ukrajinaca ovog je ljeta već posjetilo Hrvatsku uz pomoć drugih hrvatskih županija.

Župan je odgovorio pozitivno na veleposlanikov upit, odnosno naglasio da će nastojati što prije pronaći odgovarajuću lokaciju i smještajni kapacitet. Levchenko je najavio otvorenje počasnoga konzulata Ukrajine u Omišlju u prvome dijelu rujna. Time će Ukrajina nastojati učvrstiti moguće energetske, prometne i turističke suradnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.