Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ulaganja u Gorski kotar i kvarnerske luke, natječaji za javno zdravstvo

01.02.2016.

15:24

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji je najavljeno dvadeset novih koncesija u mreži javnoga zdravstva te nova ulaganja u pomorsko dobro i goranska izletišta. Gorski kotar bi trebao postati hrvatski olimpijski centar, rekao je župan Zlatko Komadina

Najavio je da će županija ove godine u uređenje skijališta Čelimbaša i doma uz stazu uložiti pola milijuna kuna, a u šetnicu oko Lokvarskog jezera 70 posto od 250 tisuća kuna. I pomorsko dobro se obnavlja: do svibnja se očekuje izrada masterplana razvoja županijskih luka. Pripremaju ga stručnjaci Pomorskoga fakulteta u Rijeci, a milijun i 200 tisuća kuna bez PDV-a nepovratno je dobiveno kroz europski projekt. 

Riječki stručnjaci koordinirat će i izradu masterplana razvoja pomorskoga dobra na razini države, što je preduvjet za povlačenje novca iz europskih fondova.

Trajektna linija Lopar - Valbiska od danas je prekinuta zbog nastavka dogradnje 40 metara gata u luci Loparu. U obnovu trajektnog pristaništa bit će uloženo 8,5 milijuna kuna, a radovi će završiti do ljeta, kaže zamjenica župana Marina Medarić. Od danas do 16. travnja bit će zatvorena luka Lopar, a onda će početi voziti jedan manji trajekt, do završetka radova koji se očekuju oko 10. lipnja, rekla je Medarić.

Ulaganja i održavanje luka i lučica

Iz županijskog budžeta ove je godine 5,5 milijuna kuna namijenjeno za nova ulaganja, a 7,5 milijuna za redovno održavanje luka i lučica. U osam županijskih lučkih uprava su 103 luke županijskog i lokalnog nivoa, s deset tisuća vezova, a godišnji je prihod od pomorskog dobra narastao s 30 milijuna 2013. na 60 milijuna kuna koliko očekujemo u ovoj godini, rekla je pročelnica za pomorstvo Nada Milošević

Ističe da se 50 posto od tog iznosa vraća u pomorsku infrastrukturu. Prošle je godine u Kraljevici uređena obala Fortice, na Cresu lučica Grabar, u Crikvenici je sanirana riva, na Krku pripremljena dokumentacija, u Malom Lošinju i Novom Vinodolskom uređeni novi vezovi i mul, u Opatiji počela gradnja tri nova gata i sidrenog sustava, a na Rabu se obnavlja trajektna luka. 

Koncesije za liječničke ordinacije

Županija će uskoro objaviti natječaj za nove koncesije u mreži javnoga zdravstva. Zbog popune mreže, kao i odlazaka liječnika u mirovinu, nudi se 20 koncesija. Od toga šest opće medicine (u Kastvu, Matuljima, Krku i tri u Rijeci), deset dentalne medicine (po dvije ordinacije u Crikvenici i Viškovu te po jedna u Kastvu, Krku, Malinskoj, Matuljima, Mošćeničkoj Dragi i Novom Vinodolskom), dvije ginekološke ordinacije u Rijeci za zdravstvenu zaštitu žena te dvije koncesije za zdravstvenu njegu u Cresu i Ravnoj Gori, rekla je županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Imenovana je peteročlana stručna komisija, natječaj će biti pripremljen u veljači, no zbog obaveze traženja suglasnosti Ministarstva zdravlja očekuje se da će natječajna procedura trajati oko četiri mjeseca. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.