Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ulaganje u vodoopskrbu i okretanje turizmu: planovi za razvoj grada Čabra

12.09.2017.

16:49

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području Čabra 12. rujna je datum povijesnog prisjećanja na povratak velikog broja interniranih mještana iz fašističkih koncentracijskih logora, a ujedno se obilježava i kao Dan grada. O aktualnoj je situaciji na čabarskom području bilo riječi tijekom svečane sjednice Gradskog vijeća u Gerovu.

Unatoč gospodarskim i demografskim problemima Grad Čabar bilježi neke razvojne pomake, a jedan od primjera za to su i projekti poboljšanja stanja u vodoopskrbi. "Ove godine dovršeni su priključci na novu vodovodnu mrežu naselja Gerovo, čime su znatno smanjeni gubici u opskrbi, a vjerujem da ćemo u doglednoj budućnosti riješiti i pitanje pročistača u naseljima Prezid i Tršće te tako onemogućiti da na čabarska izvorišta dolazi zagađena voda", kaže gradonačelnik Kristijan Rajšel.

Osim komunalnih, u Čabru se naziru i turističke razvojne perspektive, smatra pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić: "Poznato je da turisti danas sve više traže autentičan doživljaj i zanimljivosti, pa mi je drago da se i gradovi poput Čabra sve više okreću turizmu".

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina svjestan je velikih teškoća s kojima se suočavaju Grad Čabar i ostali dijelovi Gorskog kotara, no ipak optimistično poručuje da duboko vjeruje da svaki djelić Gorskog kotara ima perspektivu. "Potrebno je, međutim, zakonsku regulativu i naše aktivnosti usmjeriti na način da potičemo sve ono što se može iskoristiti u kraju gdje ljudi žive. Time ćemo zadržati stanovništvo te imati perspektivu obrazovanja mladih koji će ostati u svom kraju", kaže župan.

Najvrijednije ovogodišnje priznanje lokalne samouprave Zlatna plaketa Grada Čabra, na svečanosti u Gerovu je uručena višegodišnjem, dobrovoljnom darovatelju krvi Filipu Žagaru.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.