Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ulaganjem u zdravstvo i školstvo spriječiti iseljavanje iz Gorskoga kotara

26.02.2019.

13:37

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Organizacijom tri tematske radionice Razvojna agencija Primorsko-goranske županije proteklih je mjeseci nastojala pridonijeti da, u sklopu nedavno usvojenog Zakona o brdsko-planinskim područjima, država za Gorski kotar osmisli kvaliteta program poticajnih mjera.

Nakon rasprava o gospodarskim i infrastrukturnim temama te upravljanju prirodnim resursima, posljednja radionica u Mrkoplju danas je bila posvećena školstvu i zdravstvu. Odluka da završne radionice o razvoju Gorskog kotara budu posvećene školstvu i zdravstvu nije slučajna, kaže ravnatelj Razvojne agencije Primorsko-gopranske županije Vedran Kružić.

"Ja bih rekao da je današnji skup posvećen najvažnijim temama od svih kojima smo se bavili na tri radionice. Govorimo o ulaganjima u ljude i njihovom zadržavanju, odnosno stvaranju preduvjeta da kvaliteta i standard života u Gorskom kotaru budu takvi da ljudi ostaju i ne iseljavaju", rekao je Kružić. 

Stratešku procjenu situacije u zdravstvu Gorskog kotara dala je pročelnica resornog Upravnog odjela Primorsko- goranske županije Đulija Malatestinić. "Dosad smo uspijevali osigurati kadrovsku popunjenost javne zdravstvene mreže na primarnoj razini. Kada govorimo o Gorskom kotaru, važno se osvrnuti i na neke od pokazatelja zdravstvenog stanja, gdje imamo generalno dobru kvalitetu zraka, ali i problem zdravstvene ispravnosti vode za piće na području Čabra", istaknula je.

A pročelnica županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, kao segment školstva koji može utjecati na demografiju Gorskog kotara izdvaja: "Srednje škole moraju imati još veću raznolikost obrazovnih programa, kako bi zadržale djecu u Gorskom kotaru i samim tim, kroz obrazovanje, osigurale ostanak na ovom području".

Organizatori radionica ističu, kako umjesto brojnih i opsežnih strategija koje dosad nisu dale rezultate, temelj razvoja Gorskog kotara mora biti provedba manjeg broja prioritetnih mjera. Poslušajte:

Radionica o goranskom razvoju, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.