Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Ulične svjetiljke": riječki beskućnici pomažu potrebitima!

04.12.2017.

13:27

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu promocije božićnog broja prvog hrvatskog časopisa o beskućništvu i srodnim društvenim temama "Ulične svjetiljke", prodavači, ljudi s margina društva, odlučili su dio zarađenog darovati obitelji pokojnog prodavača Grge.

19 prodavača "Uličnih svjetiljki" nakon božićne promocije na riječkom Korzu, krenulo je u prodaju sa 17 tisuća primjeraka po riječkim ulicama i trgovima. 

Prema riječima urednice časopisa Jasne Krapac, ovo nije prvi put da potrebiti pomažu i ono malo što zarade podijele onima kojima je najpotrebnije.

Časopis progovara o beskućnicima, siromašnima, ovisnicima, djeci bez roditelja, prognanicima i izbjeglicama, odnosno ljudima s ruba društva, kojima su "Ulične svjetiljke" ulaznica u bolji svijet. Izdaje ga Franjevački svjetovni red MB Trsat, a član je i Međunarodne mreže uličnih novina (INSP).

Prodaje se na ulicama gradova iz ruku beskućnika, cijena je osam kuna. Pola iznosa pripada prodavaču, a ostatak pokriva trošak tiska novog broja časopisa i druge projekte za pomoć beskućnicima.

U prosinačkoj prodaji sudjeluju volonteri: učenici 8. razreda OŠ Omišalj, djeca iz Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka, članovi Udruge udomitelja Primorsko-goranske županije, učenici Gimnazije Andrije Mohorovčića i franjevački novaci iz trsatskog samostana.

Poslušajte što smo još doznali od mlade volonterke, uličnog prodavača i ministra iz Franjevačkog svjetovnog reda Mjesnog bratstva Trsat Nele Pujić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.