Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uljanik nema za plaće - država ne može pomoći

15.10.2018.

10:38

Autor: HRT

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Radnici pulskog Uljanika i riječkog 3. maja danas bi trebali dobiti plaću za rujan. Uprava je izvijestila kako je osigurala oko 10 milijuna kuna, a za plaće je potrebno 50 milijuna. Ako ne dobiju plaću, slijede nove pripreme za štrajk.

Nakon zakonom propisanih pet dana mirenja s Upravom radnici će ponovno izaći na ulice.

U tom slučaju, najavio je još prošli tjedan povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko - gotovo je sigurno da će biti spriječeno održavanje Skupštine društva, a samim time i izbor novog Nadzornog odbora i Uprave.

Podsjetimo, sutra bi se trebala održati Skupština Uljanik društva na kojoj će bi se trebao smijeniti Nadzorni odbor. Potom bi se trebala smijeniti Uprava i imenovati nova. Mišljenja radnika, koji su jutros došli na posao u Uljanik vezano za isplatu plaće - podijeljenja su.

"Prema mojim informacijama Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva potrebna sredstva da bi se plaća radnicima isplatila. Polako bi trebalo prestati s praksom da država intervenira kad privatnim poduzećima 'voda dođe do grla'", izjavio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u emisiji Poslovni tjedan.

Dodao je kako priča o državnim internvenicama 'minira' komunikaciju s Bruxellesom, a samim tim i početak restrukturiranja. "Postoje ozbiljni partneri koji žele da se kontinuitet brodogradnje u Puli i Rijeci nastavi - tu su ukraljinski 'Smart Holding', talijanski Fincantieri, nizozemski Damen, a očekuju i dolazak zainteresiranih partnera iz Kine", kazao je Horvat. Konkretne ponude trebale bi biti poznate za desetak dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.