Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ulješure opažene kod Rovinja - vidite li ih, javite "Plavom svijetu"!

25.08.2016.

09:53

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupina od najmanje tri ulješure primijećena je jučer u akvatoriju ispred Rovinja. Ulješure inače obitavaju u područjima dubljim od tisuću metara, pa im u plitkome sjevernom Jadranu prijeti nasukavanje i ugibanje, javio je lošinjski Institut za istraživanje i zaštitu mora "Plavi svijet".

Ulješura je najveća vrsta iz skupine kitova zubana (Odontoceti), u koju pripadaju i npr. dobri dupini. Žive u svim morima i oceanima svijeta, osim u polarnim područjima, a hrane se uglavnom velikim glavonošcima koje love na dubinama i preko 1000 m. Boja im je sivo-crna, a mogu imati bijele mrlje po trbuhu i oko usta. Mogu živjeti i više od 60 godina, a spolnu zrelost dostižu s 8-12 godina. Ulješure žive u društvenim skupinama od 5 do 15 životinja, u kojima se nalaze ženke i mladunci, dok mužjaci žive uglavnom sami. 

Ulješure (Physeter macrocephalus) je snimila obitelj Keller i fotografije poslala Plavom svijetu putem Facebooka. Ta se vrsta kitova danas rijetko pojavljuje u Jadranu, i to uglavnom u dubokome južnom dijelu u blizini Otrantskih vrata. Znali su se pojavljivati i sjevernije u Jadranu, ali u većini slučajeva bi to završilo njihovim nasukavanjem i ugibanjem.

Stoga stručnjaci ulješure žele sigurno navesti na izlazak iz Jadrana, pa se građani mole da dojavljuju svoja opažanja kako bi se moglo pratiti kretanje skupine. "U slučaju opažanja molimo vas da napravite fotografiju i/ili video snimke životinja te da zabilježite točnu lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja. Informacije o ulješurama (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona Instituta Plavi svijet 051 604666 ili mobitel 091 4637424, email info@plavi-svijet.org. Dojavu možete napraviti i putem naše aplikacije za mobilne uređaje koju možete preuzeti s naših stranica", pozivaju iz Instituta.

Unatoč svojoj veličini – mužjaci mogu doseći i do 20 metara i težiti više od 60 tona - ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom da su životinje vjerojatno iscrpljene, dezorijentirane i uznemirene jer se nalaze u izuzetno plitkome moru, iz Instituta mole da im se ne približava i ne proganja kako se time ne bi uzrokovalo njihovo slučajno nasukavanje i ugibanje. 

Prema procjeni, izolirana populacija ulješura u Sredozemnome moru broji manje od 2500 jedinki, stoga spada u ugrožene vrste, prema kriterijima Crvene liste Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). U Hrvatskoj su ulješure strogo zaštićene.

Poslušajte što nam je rekao predsjednik Instituta Plavi svijet Draško Holcer:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.