Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umjesto bijelog Božića uživat ćemo u suncu!

22.12.2015.

10:04

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rano jutros, u 5:48, stigla nam je zima - samo kalendarski i astronomski jer, prema vremenskim prilikama, čini nam se da smo usred jeseni. Dugo toplo i sušno razdoblje pod utjecajem anticiklone traje već više od tri tjedna. I još će potrajati.

Od zime ni Z, ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire. Što se našega kraja tiče - Kvarner, i Istra pod dugotrajnim utjecajem anticiklone ovih dana imaju umjereno do pretežno oblačno vrijeme, dok u Gorskom kotaru i Lici prevladava sunčano. Česta pojava i na moru i na kopnu su sumaglica i magla, posebno ujutro i navečer.

Sličnu situaciju, neuobičajeno vrijeme za doba godine, bilježe i meteorolozi diljem svijeta. Naša Danijela Vlašić ističe podatke iz Austrije, gdje snijega također ima u tragovima i očekuje se da će ovo biti druga najtoplija godina otkada postoje mjerenja.

Jutros u 8 sati na meteorološkoj postaji na Kozali u Rijeci izmjereno je 11 stupnjeva. Najniža noćašnja temperatura bila je tek za stupanj manja, što je šest više od prosjeka za ovo doba godine, kaže dežurna meteorologinja Pomorskoga meteorološkog ureda u Rijeci Danijela Vlašić. Relativna vlažnost zraka visokih je 93 posto, a tlak 1035 hPa.

Jučerašnja najviša dnevna temperatura u Rijeci bila je čak 13 stupnjeva. Neuobičajeno toplo je i u unutrašnjosti: najniža jutros izmjerena temperatura bila je u Gospiću - jedan stupanj iznad nule, u Delnicama čak sedam! Nema ni snijega, tek na Zavižanu, gotovo 1700 metara nad morem, bijeli je pokrivač debeo, ili bolje rečeno - tanak šest centimetara.

Vrijeme pod utjecajem anticiklone nastavlja se i sljedećih dana. Temperature se neće značajnije mijenjati, na moru će i dalje biti više oblaka, tek ponegdje uz mogućnost za vrlo malo kiše ili rosulje. Umjesto snijega, za Božić ćemo imati sunce, kako sada pokazuju prognostički materijali.

Dugogodišnji motritelj vremena na meteorološkoj postaji na Zavižanu Ante Vukušić potvrđuje da ovo vrijeme nimalo ne nalikuje onome koje očekujemo zimi. Jutrošnja temperatura bila je tri stupnja u plusu, uz oblake i maglu. Zadnjih tjedana, kaže Vukušić, pogled je sa sunčanih 1678 metara pucao prema moru pod oblacima i Lici u magli. Temperatura je dosezala i 14 stupnjeva.

Slično vrijeme, sušno i toplo, bilo je i prije dvije godine, krajem 2013. godine. Ovakvi Božići na Zavižanu nisu česti, kaže Vukušić i dodaje: "Dobro je i ovako." Lijepo vrijeme moglo bi na Velebit privući i planinare i izletnike. Poslušajte što o vremenu prvoga dana zime kažu Danijela Vlašić i Ante Vukušić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.