Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umjesto ilegalnog buvljaka na Preluku Rijeka dobiva legalni - na Kontu?

29.02.2016.

13:18

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka bi uskoro mogla dobiti legalan buvljak. Već niz godina nedjeljom se na onome ilegalnom okupljaju brojni prodavači i kupci, a kako je riječ o zemljištu koje ne pripada gradu, ne može se učiniti da se na istome mjestu organizira ulična prodaja.

Godinama se u Rijeci govori o potrebi definiranja lokacije na kojoj bi se mogla organizirati ulična prodaja poput buvljaka kakve poznaju mnoge europske metropole. U Rijeci bi se tako nešto konačno moglo dogoditi u svibnju, ali ne na Preluku gdje postoji ilegalni buvljak, već na Sušaku. Prostor na Preluku uskoro će, čini se, dobiti neku drugu namjenu, za što će se pobrinuti privatni ulagači. 

Dosad se, iz nekih nejasnih razloga, nije uspjelo pronaći mjesto u Rijeci na kojem bi se mogli održavati buvljaci i slična događanja. Ipak, prema riječima gradske pročelnice za komunalni sustav Irene Miličević, nazire se novi pokušaj rješavanje problema i svojevrsni probni buvljak. Moguća lokacija bio bi Sušački most preko Rječine, na kojem se dvaput godišnje održava izvrsno posjećen sajam cvijeća.

"Donijeli smo novu Odluku o zakupu javnih površina, na tragu smo donošenja novog Plana lokacija u gradu Rijeci, u kojem bi se vidjelo gdje bi se koja djelatnost mogla obavljati. Osobno mislim da bi dobra lokacija bila na Sušačkom mostu. Mislim da bi pokusno trebalo početi najprije sa sajmom antikviteta kao što je onaj na zagrebačkom Britanskom trgu", kaže Miličević.

Njezin prijedlog, koji podrazumijeva lokaciju u središtu grada, dostupnu javnim prijevozom, prvo moraju odobriti urbanisti i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a onda će o njemu odlučivati gradsko vijeće. Ako sve bude prema planu, s prijedlogom ćemo izaći u travnju, a već u drugoj polovici svibnja mogli bismo organizirati prvi buvljak, rekla je Irena Miličević. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.