Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umjesto iskorištenih sirovina: trošak i gubitak

28.03.2013.

14:04

Autor: Damir Pijaca / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prerada smeća u općini Viškovo na lokaciji županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, s početkom rada u slijedećoj godini, koštat će stanovnike Primorsko goranske županije od devet do trinaest milijuna eura godišnje. Istovremeno, cijena odvoza i zbrinjavanja otpada porast će čak pet puta.

Grad Rijeka s okolicom godišnje proizvede oko sedamdeset tisuća tona smeća od čega se samo 4% reciklira, a ostatak zatrpava u općini Viškovo, na lokaciji županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Takvim postupkom bespovratno se gube sirovine vrijedne oko deset milijuna kuna. Uzme li se u obzir i faktor cijene inertnog materijala kojim se sirovina zatrpava, gubitak se penje i do petnaest milijuna kuna godišnje.

Drugim riječima, čak i mehaničko-biološki obrađena sirovina, ako se ne reciklira, neće imati nikakvu tržišnu vrijednost, poručuje Mirna Međimorec iz Udruge Kriznog eko stožera Marišćine: …je li to nekakva posebna mudrost da mi političare koji vode ovaj grad, ovu državu ne možemo prisiliti da se iz sirovina proizvodi, da se otvaraju domaća radna mjesta, a te sirovine: papir, staklo, plastika, metal,  ionako svakodnevno i dalje idu u prodaju.

Prema posljednjim informacijama izgradnja županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina trebala bi biti završena do 2017. godine. Osim iz europskih fondova, projekt će biti financiran i novcem hrvatskih građana. Tako dobiven novac bit će, u stvari, uložen u skup, neisplativ te tehnološki zastario, a zbog potencijalne opasnosti za izvorište pitke vode i ekocidan projekt, rečeno je danas novinarima u Rijeci na konferenciji Kriznog eko stožera Marišćina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.