Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umjesto na slavlje, sindikati za Praznik rada pozivaju na prosvjed

30.04.2016.

11:43

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni praznik rada obično se obilježava slavljem, no kako u Hrvatskoj malo tko ima razloga za slavlje, udruženi sindikati u Zagrebu organiziraju prvomajski ili prvosvibanjski - prosvjed. To je, kažu, tek prvi, bit će ih još.

Hrvatskoj su reforme nužne, ali ne ovakve - na ruku krupnom kapitalu, a na teret građana. Ova vlada je naprosto legla pred Europsku komisiju, koja sve očitije zastupa upravo krupni kapital, rekao nam je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, koji sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske organizira jedan od prosvjeda na Praznik rada u Zagrebu.

"Volio bih da je stanje drugačije, pa da jedan 1. svibnja samo slavimo, ali sada su brojni razlozi za prosvjed", rekao je Sever koji još ne očekuje masovni odaziv građana jer Hrvati nemaju tu naviku. Ipak, sve poziva da još jednom razmisle o prosvjedu, uz podsjećanje na onu poznatu rečenicu: "Kad su njih odvodili, mi smo šutjeli, a sad nas odvode, pa nema tko glas dignuti."

Poslušajte što je još Krešimir Sever u našem programu rekao o razlozima za prosvjed dva dana uoči Međunarodnoga praznika rada:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.