Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umjesto skladišta, na Bečkoj obali u riječkoj luci uskoro čisti plato

05.02.2021.

14:00

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U riječkoj luci je na redu rušenje starih skladišta kako bi se oslobodio prostor za teške terete, plato veličine osam i pol tisuća četvornih metara. Radovi na uklanjanju skladišta 5, 6 i 7 na Bečkoj obali trajat će tri mjeseca, a vrijednost posla je 13 milijuna kuna.

Ugovor o radovima na uklanjanju skladišta su potpisali ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa i direktor vinkovačke tvrtke EURCO Hrvoje Merki.

Riječ je o 35 tisuća četvornih metara velikim skladištima građenim 1969. godine. Prije kontejnerskog vremena su to bila moderna skladišta, a u današnje vrijeme su prepreka i dodatni trošak, rekao je Vukorepa te pojasnio da će koncesionar nakon čišćenja platoa imati na raspolaganju manipulativni prostor veći od osam i pol tisuća četvornih metara. Za posao rušenja vrijedan 13 milijuna kuna, iz državnog proračuna je izdvojeno 5 milijuna, dok su preostalih osam izvorna sredstva Lučke uprave Rijeka. Od četiri ponude pristige na natječaj u prošloj godini, najbolja je bila ona tvrtke EURCO iz Vinkovaca, vodeće u poslovima rušenja velikih građevina u Hrvatskoj.

U ime Ministrastva mora, prometa i infrastrukture potpisivanju ugovora je prisustvovao predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača, koji je naglasio značaj oslobađanja površina za potrebe lučkog prometa. Uspoređujući sjevernojadranske luke Kopar i Rijeka, često zaboravljamo da luka Kopar ima čak petnaest puta veću površinu lučkog prostora od Rijeke, koja oskudjeva raspoloživom površinom, naglasio je Hlača.

Direktor vinkovačkog EURCA Hrvoje Merki istaknuo je dvadeset pet godina iskustva u poslovima rušenja. Među više od tisuću sto srušenih objekata, bilježe rušenje dimnjaka bakarske koksare, cementare u Koromačnom, hotele u Rovinju i silose u Osijeku i Đakovu. Prije nekoliko dana su dobili mobilizacijski nalog za rušenje objekata stradalih u potresu u Sisku, Glini i Petrinji. Merki kaže kako su desetljećima ulagali u "duge ruke" ojačanih bagera, posebno opremljenih za rušenje i usitnjavanje beteona. Najavio je da kreću od krova, a plan je da plato tri mjeseca nakon početka bude asfaltiran i čist, a sav materijal recikliran.

Poslušajte izjave Denisa Vukorepe, Bojana Hlače i Hrvoja Merkija:

Započelo rušenje skladišta, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.