Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umjetničke instalacije riječkih studenata u NP Risnjak

29.09.2016.

15:56

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proteklih je godina Nacionalni park Risnjak za projekte uređenja turističke infrastukture uložio 4,4 milijuna kuna. Najnoviji takav primjer je ribička staza uz rijeku Kupu, gdje se okoliš obogaćuje postavljanjem umjetničkih instalacija studenata Akademije primjenjene umjetnosti iz Rijeke.

Instalacije su, kako objašnjava asistent s Akademije Nikola Nenadić, zapravo putokazi koji će pozornost posjetitelja usmjeravati na neke prirodne posebnosti uz stazu. Pri izradi umjetnina koriste se ekološki, prirodni materijali, a time te vizurom instalacija želi se ukazati kako su ljudi, baveći se šumarstvom i nekim drugim djelatnostima, nekada živjeli na području kojim prolazi netom otvorena staza. Sedmodnevni je posao za studente vrijedno iskustvo u budućim nastojanjima da svoje umjetničko stvaralaštvo uspješno uklapaju u prirodni okoliš.

Ribičku stazu je danas, nedaleko naselja Hrvatsko, otvorio ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. "Za Hrvatsku su nacionalni parkovi još uvijek skrivena vrijednost i ljepota te je potrebno učiniti mnogo toga, a ovo je jedna od aktivnosti, kako bismo te ljepote približili građanima Hrvatske. Sve to je ovdje potrebno kako bi bilo moguće doći do, recimo, izvora rijeke Kupe koji je jedno prekrasno mjesto. Dakle, naš je zadatak čuvati tu prirodu, ali i omogućiti posjećivanje", izjavio je ministar Dobrović. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.