Hrvatski radio

Radio Rijeka

Umro riječki kazališni umjetnik i dramski prvak Nenad Šegvić

13.07.2021.

08:30

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Kazališni umjetnik i dramski prvak te dugogodišnji ravnatelj Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Nenad Šegvić umro je u 85. godini života, objavljeno je u ponedjeljak na stranicama riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Nenad Šegvić je rođen 1935. u Splitu u kojemu je završio osnovno školovanje i gimnaziju. Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je u Beogradu 1959., kada je i debitirao u Nušićevoj komediji "Mister Dolar".

U prvim godinama djelovanja stječe glumačka i kazališna iskustva u banjalučkom, mostarskom i splitskom kazalištu, potom nakratko odlazi u Zagrebačko kazalište mladih, a onda u Rijeku, kojoj je, kao i HNK-u Ivana pl. Zajca, ostao zauvijek vjeran.

Na riječkim daskama kreirao je više od 150 uloga širokog repertoara: velikih svjetskih klasika, hrvatske starije i novije dramske baštine kao i suvremenih, ponajviše američkih i hrvatskih dramatičara. U zreloj dobi preuzeo je i dužnost ravnatelja Hrvatske drame koju je obnašao deset godina, od 1976. do 1986., a 30. godišnjicu umjetničkog rada obilježio je 1989., ulogom Alfreda Illa u "Posjetu stare dame".

Uz Larryja Zappiju i malu grupu riječkih glumaca, Šegvić 1993. osniva i pokreće HKD teatar, a godinu dana kasnije utemeljuje Hrvatski festival malih scena.

Nenad Šegvić dobitnik je niza nagrada i priznanja, kao i najveće nagrade za umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj, Nagrade za životno djelo Vladimir Nazor 2013.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.