Hrvatski radio

Radio Rijeka

Unapređenje zdravstva na Rabu, Krku, Cresu i Lošinju sredstvima EU

09.10.2017.

13:40

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Primorsko-goranske županije dobre vijesti: za unapređenje primarne zdravstvene zaštite na kvarnerskim otocima odobreno je tri milijuna kuna iz europskih fondova, a isti je iznos odobren i za razvojne projekte te tehničku pomoć u njihovoj pripremi.

Najveća stavka je oko milijun kuna vrijedan rendgen uređaj za Dom zdravlja u Krku, slijedi nabavka uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku na Cresu te prilagodba pristupa zdravsvenim ustanovama na otocima da bi bili dostupni osobama s posebnim potrebama i teže pokretnim osobama.

Za četiri kvarnerska otoka: Rab, Krk, Cres i Lošinj, u Vladi je potpisan projekt unapređenja primarne zdravstvene zaštite. Od tri milijuna kuna vrijednosti investicije, Primorsko-goranska županija izdvojit će 300 tisuća, a Dom zdravlja će, za dostupnost usluga, patricipirati sa 150 tisuća kuna, rekao je zamjenik župana Marko Boras Mandić.

PGŽ je jedna od četiri županije kojima je odobren projekt unapređenja zdravstva na otocima, a želja je da građani s Lošinja, Cresa, Raba i Krka ne moraju dolaziti u Rijeku zbog primarnih zdravstvenih usluga koje svim građanima moraju biti jednako dostupne, istaknuo je Boras Mandić.

Iz Europskih strukturnih fondova, 37 milijuna kuna potpore dodijeljeno je Medicinskom fakultetu u Rijeci za rad znanstvenog Centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva, što će omogućiti znanstvenicima da se svojom profesijom bave u Rijeci, izvijestio je dožupan.

Zamjenik župana Petar Mamula najavio je pokroviteljstvo županije nad proslavom 300 godina pravoslavlja u Rijeci. U kontekstu "Luke različitosti", programske odrednice Rijeka EPK 2020, pravoslavlje je značajan segment te različitosti, a znanstveni skup o pravoslavlju na Sjevernom Jadranu u 18. stoljeću može nacionalnoj politici dati smjernice za odnose sa susjedima, rekao je Mamula. 

Značajnu obljetnicu - 390 godina rada, tijekom listopada proslavit će Prva riječka hrvatska gimnazija i Prva sušačka hrvatska gimnazija. U sušačkoj 26. listopada počinje rad samo u prvoj smjeni, najavila je pročelnica za školstvo Edita Stilin. Istaknula je i lovransku OŠ Viktora Cara Emina koja obilježava 150. obljetnicu te 20. godišnjicu rada odjela za učenike s posebnim potrebama u Ekonomskoj školi u Rijeci.

Stilin je najavila i nastavak nekoliko značajnih programa. Za program produženog boravka u 15 škola Gorskog kotara i otoka, za učenike-putnike, PGŽ i ove godine izdvaja 600 tisuća kuna.

U iduće četiri godine u školama je osiguran rad pomoćnika u nastavi, za 81 pomoćnika je iz Europskog socijalnog fonda odobreno maksimalnih 10 milijuna kuna pomoći, dok će za dodatna četiri pomoćnika PGŽ izdvojiti 4,6 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Iz istog fonda odobreno je i 700 tisuća kuna za projekt Sheme školskog voća i mlijeka u 24 osnovne i 15 srednjih škola. Do prošle godine Ministarstvo poljoprivrede obavljalo je centraliziranu nabavu, dok je ove godine nabava spuštena na razinu škola kako bi se potaknuli lokalni poljoprivrednici, rekla je Stilin.

Prva edukacija o mogućnostima financiranja iz europskih struktrurnih fondova kreće u utorak, 10. listopada, u prostorima PGŽ na adresi Slogin kula b.b. Za 18. i 19. listopada najavljena je edukacija o mogućnostima korištenja Fondova ruralnog razvoja. 

Pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan je izvijestio kako je na Danima regionalnog razvoja u Šibeniku PGŽ potpisala milijun kuna vrijedan projekt sudjelovanja u izradi Nacionalne razvojne strategije. Iz strukturnih fondova EU bezpovratno je, za program tehničke pomoći, dodijeljeno 1,5 milijuna kuna.

Krpan je najavio i da će županijske službe organizirati okrugli stol o mogućnostima potpora razvojnim projektima koji imaju pripremljenu dokumentaciju te riješena imovinsko pravna pitanja, za što je na rapolaganju 1,7 milijuna kuna.

PGŽ za jedinice lokalne samouprave sufinancira cost benefit analize projekata, kao i izradu projektne dokumentacije, istaknuo je Krpan. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.