Hrvatski radio

Radio Rijeka

UNICEF donirao vrijednu opremu za prijevremeno rođenu djecu

29.07.2015.

14:15

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako bi podržao najranjiviju djecu i njihove roditelje u prvim zajedničkim danima, UNICEF je u suradnji s Ministarstvom zdravlja pokrenuo program promicanja dojenja te donirao opremu vrijednu 450 tisuća kuna za 12 neonatoloških odjela intenzivnog liječenja i njege u Hrvatskoj. Oprema je donirana i riječkom KBC-u.

Neonatalnim jedinicama donirane su izdajalice, naslonjači, klokan-marame, pokrivala za inkubatore, gnijezda za prijevremeno rođenu djecu i ostalu opremu za tzv. klokansku skrb, odnosno kontakt "koža na kožu" djeteta s roditeljima. "Ovim programom želimo osigurati da dojenje bude dobrobit za svu djecu, a posebno onu najranjiviju. Najmodernija tehnologija i strojevi ne mogu nadomjestiti blizinu i toplinu majčina i očeva tijela, te dobrobit majčina mlijeka, koje je dokazano i hrana i lijek za prijevremeno rođenu djecu. Donirana oprema trebala bi pomoći da dojenje i kontakt "koža na kožu" postane standard i na neonatološkim odjelima intenzivne skrbi", istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je da se Vlada donošenjem Programa za zaštitu i promicanje dojenja 2015.-2016. jasno opredijelila za zaštitu i ostvarivanje prava djece na najbolju moguću skrb i prehranu od dana njihova rođenja. "Vjerujem da ćemo uz podršku UNICEF-a povećati stope dojenja prijevremeno rođene djece i djece s teškoćama u razvoju. Pored toga, očekujemo da ćemo udvostručiti sadašnju stopu od 19 posto djece dojene nakon navršenih šest mjeseci života", rekao je ministar.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi 2200 djece, a u cijelom svijetu oko 15 milijuna. Prijevremeni dolazak na svijet jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi, a dojenje i kontakt prijevremeno rođene djece s roditeljima spašavaju godišnje 450 tisuća života. Osim riječkog KBC-a, oprema je donirana pulskoj, varaždinskoj, slavonsko-brodskoj i zadarskoj bolnici. Opremu su dobile i klinike u Petrovoj i Klaićevoj te osječki i splitski KBC, KB Merkur, KBC "Sestre milosrdnice" i KB "Sveti Duh".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.