Hrvatski radio

Radio Rijeka

Unija Kvarnera: Divljač umjesto ovaca, vojni kamioni umjesto hitne?

04.05.2018.

14:48

Autor: Neva Funčić

Kako sačuvati poljoprivredu na otocima? (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Kako sačuvati poljoprivredu na otocima? (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U novom nacrtu Zakona o otocima nestaje zaštita poljoprivrede, a nezavičajna divljač sustavno uništava tradicionalno ovčarstvo i poljoprivredu, upozorili su danas iz Unije Kvarnera, a dotakli su se i problema hitne helikopterske pomoći na otocima.

"Ogromne otočke površine postaju divlje kako bi se nekome rasprodale ili prenamijenile", rekao je Valerij Jurešić te dodao da podržavaju izmjene zakona koje je pripremio Otočki sabor. Čagljevi i divlje svinje uništavaju ovčarstvo, ali i gromače oko poljoprivrednih nasada koji nisu branjeni bodljikavom žicom ili visokim zidovima.

"Klanci zarastaju, makija se širi, šmrika raste svuda. Domaći stanovnici će, umjesto da održavaju nasljeđe djedova, biti pomoćni radnici u turizmu. Jednom kad se uništi suživot poljoprivrednika i otočkog prostora, to je trajno", rekao je Jurešić. Đanino Sučić je upozorio da treba vratiti sustav hitne helikopterske pomoći, HHMP/HEMS, jer su vojni helikopteri spori i na otoke ne stižu u roku zlatnog sata.

"Trenutačni sustav je sustav sanitetskog prijevoza vojnom tehnikom. Ocjenjujemo i da je trošenje vojnih resursa neodgovorno, jer ako koristite vojnike za čišćenje snijega, ako koristite vojne helikoptere da prevoze bolesnike, možemo očekivati i vojne kamione da po gradu voze umjesto hitne. To bi isto bilo jeftinije jer je hitna skuplja, a vojni su kamioni ionako na raspolaganju", rekao je Sučić te zatražio da se već ovog ljeta, kada će na otocima biti višestruko više ljudi, vrati hitna helikopterska pomoć. Poslušajte izjave:

Đanino Sučić i Valerij Jurešić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Đanino Sučić i Valerij Jurešić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.