Hrvatski radio

Radio Rijeka

Unije: Čista obala je prava umjetnost - fotogalerija

20.07.2013.

16:15

Autor: Boris Kanazir / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na otoku Unijama pri kraju je ekološko-umjetnička akcija u kojoj volonteri iz Poljske, Srbije i Hrvatske čiste obale otoka od naplavina te od njih stvaraju umjetnička djela. Tijekom sedam, od ukupno osam dana, prikupljeno je više od pet stotina vreća smeća na 11,7 kilometara obale.

Sunce, more i cvrčci – popodnevna idila u kampu napravljenom u bivšem vojnom kompleksu u Uvali Maračol. Tridesetak mladih deset dana boravi u gotovo robinzonskim uvjetima, objašnjava Neven Blidar: Nemamo tekuće vode, nemamo struje. Donesemo si agregat iz Rijeke, donesemo šatore, donesemo sve što nam treba plus pitka voda. Sve dijelimo, sve je svačije. Svatko ima mrvicu privatnosti, koliko može imati u jednoj ogromnoj obitelji od 25 ljudi, ali tako funkcioniramo.

Jutra na Unijama volonteri provode čisteći obalu, a večeri u mjestu, na likovnim radionicama za djecu. Popodne je rezervirano za odmor i kreativno izražavanje. Od prikupljenog smeća mogu nastati lijepi predmeti ili prava umjetnička djela. Ipak, nije sve lijepo i iskoristivo, pogotovo šprice i igle, najlonske vreće, plastične kante, limenke, automobilske gume.

Nekoliko dana s volonterima se družila i američka umjetnica s riječkom adresom Kate Foley. Scenu i kostime za drugi dio predstave International Harvester napravit će od smeća koje je prikupila na Unijama: Odlično je čistiti plaže! Pokušat ću da nikada više u životu ne kupim plastičnu bocu jer sam pokupila toliko puno čepova! Stvarno je šokantna količina smeća na plažama pomiješana s prirodnim materijalima.Velik je i nezahvalan posao sve to očistiti. Ovo što vi radite herojski je čin, posebno stoga što to radite uz toliko zabave.

Sudionici ekološko-umjetničke akcije Unije 2013. večeras se uključuju u obilježavanje Dana iseljenika. Nakon raspremanja kampa, u ponedjeljak ujutro vraćaju se u Rijeku. Do sljedeće godine i pete akcije čišćenja predivnih Unija.
Akciju je četvrtu godinu organizirala Udruga Obala naših unuka, a cilj je razvijati među mladima svijest o ekološkom i održivom načinu života.

Poslušajte kakav se otpad može umjetnički iskoristiti i kako:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.