Hrvatski radio

Radio Rijeka

Unije - prvi samoodrživi otok na Jadranu

15.01.2015.

16:50

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unije bi mogle postati prvi samoodrživi otok na Jadranu. Sporazum o provedbi projekta ''Unije - samoodrživi otok'' danas su u Rijeci potpisali Krčki biskup Valter Župan, gradonačelnik Malog Lošinja Gari Kapeli i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Cilj je revitalizacija otoka na kojem stalno živi samo 88 ljudi, a zajednički ga podupiru i crkva i SDP i HDZ.

Unije imaju sunce, zemlju i more, ali malo ljudi. Veliko obradivo polje na Unijama biskupija će staviti u funkciju poljoprivrede, rekao je krčki biskup Valter Župan istaknuvši da im je glavni interes bolja demografska slika otoka. Gdje nema ljudi, nema ni razvoja života, dodaje Župan i zaključuje: ''Krčka biskupija ima na Unijama nešto preko 900 hektara svoga zemljišta, a nikome nije u interesu da ostane zapušteno.''

Stručne službe Županije pripremit će dokumentaciju i projekt revitalizacije Unija kandidirati za europske fondove Europske unije, kaže župan Zlatko Komadina te najavljuje da prate provedbu, dijelom financiraju projekt te rješavaju prostorno-plansku dokumentaciju i potrebne dozvole.

Ljeti je na Unijama bučno, ali zimi pusto. Gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli najavio je obnovu aerodroma. Naime, učenici s Unija avionom za samo pet minuta stižu do Lošinja. Capelli misli da će zajedno sa stanovnicima pokazati da se može nastaviti život na otoku: ''Crkva postoji. I škola postoji. Dok to postoji, život postoji i cilj je da se to zadrži.''

Svetozar Vukelić iz Mjesnog odbora Unije kaže da se projektu vesele jer mladi odlaze s otoka jer se nemaju gdje zaposliti.

Direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas rekao je da su radovi već počeli: s Hrvatskim vodama radi se intenzivno na projektu desalinizatora za pitku vodu na Unijama, pred završetkom je ekološka javna rasvjeta, a traže i lokaciju za solarnu elektranu koja bi bila dostatna za opskrbu Unija i u ljetnim mjesecima, kada je potrošnja povećana. Predstoji i proširenje lukobrana, te izgradnja ekološkog hotela. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.