Hrvatski radio

Radio Rijeka

Universitas: "Referendum je manipulacija neposredne demokracije"

27.11.2013.

16:37

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iskorišten je niz pravnih praznina, političko nepoštivanje struke, a bilo koji rezultat referenduma neće pravno promijeniti ništa, čulo se na tribini "Lice i naličje demokracije: Zašto izaći na referendum?"

Važno je izaći na referendum jer ćemo u nedjelju možda prvi put referendumom mijenjati Ustav. Briljantnom manipulacijom neposredne demokracije nazvali su skori referendum o braku sudionici tribine, koju je organizirala Udruga za razvoj visokog školstva Universitas. Politička prava manjine koja sama ne može dosegnuti većinu glasova mogu biti ugrožena, iako rezultat referenduma pravno neće ništa promijeniti, čulo se na tribini održanoj na Filozofskom fakultetu u Rijeci. 

Na tribini su govorili Snježana Prijić Samaržija i Elvio Baccarini s Filozofskog fakulteta u Rijeci te predstojnica katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić. Referendum je važan jer je potpuno različit od dosadašnjih, smatra Barić: Ovo je prvi put u Republici Hrvatskoj da na referendumu potencijalno mijenjamo Ustav. Zato je važno da izađemo u što većem broju, da bi rezultati referenduma imali što veći legitimitet.

Predsjednica Univeritasa Jasminka Ledić izrazila je nezadovoljstvo situacijom koja je omogućila prostor za brojne manipulacije i protudemokratske prakse te da referendumsko pitanje ugrožava jednak građanski status dijela naših sugrađana. Iznimno je važno izaći na referendum, kako bi se demokracija provela u pravom smislu riječi, smatra Ledić. Poslušajte izjave Sanje Barić i Jasminke Ledić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.