Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uoči Dana žena: budimo glasnije!

04.03.2016.

13:59

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Moramo biti glasnije u zahtijevanju svojih prava - čulo se u raspravi o položaju žena na tržištu rada na sjednici županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Rijeci. Uoči još jednog Međunarodnog dana žena, većina nezaposlenih u Primorsko-goranskoj županiji su upravo žene.

Na burzi ih je 9521 i do posla dolaze teže. U Primorsko-goranskoj županiji 57 posto nezaposlenih su žene. Teže zapošljive su mlade žene bez radnog iskustva, žene s ruralnih područja i samohrane majke, ali i one suficitarnih zanimanja ili nižeg obrazovanja, rekla je Jadranka Tomašić, predstojnica riječkog ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, ujedno i potpredsjednica županijskog Povjerenstva.

"Još uvijek među poslodavcima vlada predrasuda da je lakše zaposliti muškarca, i to zato što se pretpostavlja da žena ima više obiteljskih obaveza. Poruka političarima je da treba osigurati javne servise koji bi ženama pomogli da se više posvete poslu i budu konkurentnije", kaže Tomašić.

Dodaje da su žene najtraženije u području obrazovanja i u sezonskom zapošljavanju. Zbog te neravnopravnosti, HZZ je organizirao posebne radionice osnaživanja žena. "Uz individualna savjetovanja, imamo i radionice aktivnog traženja posla, povećavanja kompetencija za tržište rada, te posebne poticaje za žene poduzetnice", kaže Tomašić.

No, ženska prava nazaduju - upozorila je predsjednica županijskoga Povjerenstva za ravnopravnost spolova Irene Gregorović Filipčić. Nepoštivanje ženske kvote od 40 posto na izbornim listama nije kažnjeno, i još gore, sud je odlučio da nije ni kažnjivo, kaže Gregorović Filipčić.

"Ustavni sud će razmatrati pravo na prekid trudnoće, a u Saboru nije bilo nikad manje žena u proteklih 15 godina", kaže te dodaje da je brine budućnost ženskih prava. I u svijetu su podaci tužni. Žene su na dnu - a na vrhu, među stotinu najbogatijih ljudi svijeta, samo je 13 žena.

Među vlasnicima najvećih svjetskih tvrtki, samo šest posto su žene. "Žene drže samo jedan posto svjetskog kapitala, i to treba promijeniti", poručila je Gregorović Filipčić. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.