Hrvatski radio

Radio Rijeka

Upale pluća potaknute gripom pune pulmologiju KBC-a Rijeka

04.01.2017.

12:35

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog komplikacija gripe, čije su posljedice najčešće upale pluća, na odjelu pulmologije riječkog KBC-a nema slobodnih bolesničkih kreveta. U bolnicu primaju šest do sedam pacijenata dnevno, većinom kronične bolesnike i starije osobe.

Preporuka je, osim cijepljenja, posebice za starije osobe, izbjegavanje mjesta gdje se okuplja puno ljudi, redovito pranje ruku, jačanje imuniteta C vitaminom.

Do sada, zbog gripe u Rijeci nitko nije preminuo, kao u Zagrebu i Splitu. Specijalistica pulmologije sa Zavoda za pulmologiju KBC-a Rijeka Marina Kurtis ističe da su ovih dana zapravo prepuni. Primaju šest-sedam pacijenata svakodnevno. Tijekom akutne faze bolesti pacijente zadržavaju na liječenju u bolnici, a nakon toga ih otpuštaju i sami nastavljaju terapiju kod kuće.

"Vidimo i dokazali smo da se radi o gripi i, kao poljedica komplikacije osnovne bolesti, je upala pluća", ističe Kurtis. Upalu pluća, respiratorne infekte s teškim disanjem, najčešće od gripe dobiju kronični bolesnici: asmatičari, oni s kroničnom opstruktivnom bolesti pluća, srčani i bolesnici koji primaju citostatike ili kortikosteroide, uglavnom stariji od 60 godina. Kod mlađih još nismo imali komplikacija, zaključuje Kurtis, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.