Hrvatski radio

Radio Rijeka

Upisi u srednje škole: ispunjene gotovo sve želje osmoškolaca

19.07.2016.

17:06

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pravo upisa u srednje škole u ljetnom roku ostvarilo je gotovo 40 tisuća učenika, a za jesenski upisni rok ostalo je slobodno još nešto više od 6.800 mjesta, objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na svojim mrežnim stranicama.

Prijava programa za jesenski upisni rok počinje 22. kolovoza, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 1. rujna.

Za upis u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017. prijavilo se ukupno 42.339 učenika, a pravo upisa ostvarilo je 39.892 kandidata. MZOS ističe da je više od 94 posto kandidata ostvarilo pravo upisa na prvi ili drugi prijavljeni prioritet. 

Među srednjim školama Primorsko-goranske županije po broju preostalih upisnih mjesta prednjači Graditeljska škola za industriju i obrt - čak 41 mjesto. Slijedi Trgovačka i tekstilna škola u kojoj je ostalo 28 mjesta, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimana u kojoj je ostalo 18 mjesta, a 11 mjesta ostalo je i u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića.

Osim toga, od ukupno 2.676 kandidata s teškoćama u razvoju, u ljetnome upisnom roku pravo upisa ostvarilo je 2.617 kandidata.

Jesenski upisni rok za učenike s teškoćama u razvoju počet će 16. kolovoza, a za redovite učenike i ostale kandidate 22. kolovoza. U srednjim školama za jesenski rok okvirno je ostalo 6.827 slobodnih mjesta, od čega 1.355 u Zagrebu.

Podaci o slobodnim mjestima dostupni su na mrežnoj stranici upisi.hr, a službeni podaci o slobodnim mjestima za jesenski upisni rok bit će objavljeni 14. kolovoza na istoj stranici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.