Hrvatski radio

Radio Rijeka

Upisi u srednje škole - pripremljeni novi programi

27.04.2020.

13:26

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Osmaše u Primorsko-goranskoj županiji čeka 2.786 mjesta u klupama srednjih škola, a za osnovne škole nabavljeni su dezinficijensi, rekla nam je pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a Edita Stilin.

Ovu školsku godinu završava 2.319 učenika osmih razreda, a u srednjim školama ih čeka 2.786 mjesta u 125 razrednih odjela. Nove ponude su program pomoćnog vrtlara u Srednjoj školi Ambroza Haračića u Malom Lošinju, kombinirani razred montera suhe gradnje i keramičara - oblagača u Graditeljskoj školi za industriju i obrt, a u Strojarsko brodograđevnoj školi zajednički razred za programe stolar, vodoinstalater i instalater grijanja i klimatizacije i to prema preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Prijedlog je i da se za jedan odjel smanji program glazbenika u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, dok bi na Krku bio upisan još jedan razred opće gimnazije, a u Medicinskoj školi u Rijeci se zbog deficita medicinskih sestara ponovno predlaže upis do 28 učenika u razredu.

Prijedlog je za 44 upisna mjesta manji nego prošlogodišnji, kaže pročelnica odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, a konačnu odluku o upisu u 82 obrazovna programa donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U 30 škola čiji je osnivač Županija, planirano je pet gimnazijskih programa koje će moći upisati 694 učenika, petogodišnji strukovni medicinski program za 56 učenika, ukupno 36 četverogodišnjih strukovnih programa koji će primiti 1.256 učenika, dok će 29 trogodišnjih obrtničkih programa upisati 618 učenika.

Dva dvogodišnja industrijska programa planiraju primiti ukupno 24 učenika, tri umjetnička programa njih 92, a šest programa za učenike s teškoćama u razvoju upisat će ukupno 46 učenika. Prijedlog je, kaže Stilin, usaglašen s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te gospodarske i obrtničke komore. U gimnazijskim programima, strukovnim četverogodišnjim i trogodišnjim programima u školama Gorskog kotara, otočnim školama i Srednjoj talijanskoj školi, te školama koje izvode programe za rijetka i tradicijska zanimanja podržao se i manji broj učenika u jednom razrednom odjelu.

Nakon potvrde Ministarstva, učenici će putem interneta moći predati prijave i pratiti upisne rang liste, rekla je Stilin. Izvijestila je i da radovi na dogradnji škola u Matuljima i Jelenju napreduju bez zastoja u vrijeme restrikcija zbog zaustavljanja širenja novog koronavirusa. Dodala je i da je Županija pripremila i rasporedila po školama dovoljnu količinu dezinfekcijskih sredstava, kako bi se 11. svibnja mogao osigurati povratak učenika nižih razreda osnovnih škola u učionice. Čistačice su spremne, učitelji educirani o izmijenjenim uvjetima, a što će odlučiti roditelji i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, još ne znamo, rekla je Stilin, te za ovaj tjedan najavila konzultacije s ravnateljima osnovnih škola u PGŽ.

Poslušajte razgovor:

Edita Stilin o upisima, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.