Hrvatski radio

Radio Rijeka

Upoznajte Berta i kod njega kupite ulje, ocat i deteržente bez ambalaže!

13.08.2019.

15:38

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Berta je u grad dovela Čistoća da nam pokaže kako se - njihovim riječima - uz malo gnjavaže, može i bez ambalaže! Na adresi Dolac 14, Bert nudi organska ulja i ocat, kao i biodeterdžente i šampone, ali pod uvjetom da ste ekološki osviješteni toliko da imate svoje boce u koje ćete ih natočiti.

Sad već u trećem tjednu svog rada, Bert je sve popularniji. U suradnji s malim hrvatskim proizvođačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, na automatu se može natočiti organski uzgojeno i proizvedeno maslinovo i bučino ulje (po cijeni od 80 kuna za litru), jabučni, vinski i alkoholni ocat (prva dva stoje 10, a alkoholni 7 kuna po litri), a tu su i biodeterdženti (45 kn po litri) te dvije vrste biljnih šampona (od koprive i lavande, cijena im je 17 kuna za decilitar). 

Svega se može kupiti točno onoliko koliko vam treba – jednostavno na ekranu pratite koliko je proizvoda istočeno i novca potrošeno, slično kao na benzinskoj crpki. Doznajemo kako je interes sve veći, kupci se vraćaju po još, a i za vrijeme našeg posjeta uvjerili smo se kako mušterije stalno dolaze, i to privučeni prilikom da kupe domaće organske proizvode u količini koju sami odrede, bez nagomilavanja ambalaže kojom se zagađuje okoliš.

"Jedan od ciljeva Komunalnog društva Čistoća upravo je smanjenje nastanka otpada", doznajemo od glasnogovornika Milana Zagorca. "Navikli smo se koristiti enormno veliku količinu jednokratne ambalaže, čija se količina posljednjih desetljeća uvišestručila, toliko da je postala i političko, i ekološko, i ekonomsko pitanje, a onda u konačnici i jedno do pitanja opstanka planeta", kaže Zagorac i naglašava kako je na svakome od nas – kao pojedinaca i kao zajednice - da životne navike prilagodimo tome da proizvodimo što manje otpada.

Bert nam svakako nudi takvu mogućnost, a nemate li vlastitu ambalažu koje možete donijeti, Čistoća prvo vrijeme građanima nudi staklene boce – kako kažu, kao početni poticaj, no konačni je cilj da svatko od nas po namirnice dođe opremljen čistim, opranim, iznova upotrebljivim bocama. 

Bert je za sada u prizemlju upravne zgrade Čistoće na adresi Dolac 14, ali u rujnu će se preseliti u novu gradsku radionicu Riperaj, u Ulici Ivana Zajca 20/b, gdje će građani moći popravljati male kućanske uređaje, namještaj, odjeću, igračke i slične sitnice, uz stručnu pomoć. Sve to kako bi se smanjila količina novog otpada – a povećala količina druženja, kao i uporabni vijek starih stvari. 

Čak polovica plastike koju danas koristimo je jednokratna, i nakon uporabe je bacamo, a radi se o trilijunima vrećica i boca na godinu. Većina te ambalaže u svijetu ne uđe u sustav skupljanja nego završi na gradskim ulicama i u prirodi, gdje njezina razgradnja traje od stotinu do tisuću godina, a poneke se vrste plastike uopće ne razgrađuju. Kad uzmemo u obzir da svatko od nas potroši oko tisuću plastičnih vrećica svake godine, onda je jasno u kolikoj mjeri mijenjanjem svojih loših navika možemo mijenjati svijet - nabolje. Poslušajte prilog:

Bert bez ambalaže, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.