Hrvatski radio

Radio Rijeka

Upoznajte dio medicinske povijesti Rijeke

13.11.2016.

12:43

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O ratnoj bolnici tijekom prvog svjetskog rata u Rijeci, Vinku Frančiškoviću, pioniru transplantacijske medicine u Hrvatskoj, te začecima cijepljenja u Sloveniji, neke su od tema o kojima se razgovaralo na 16. znanstvenom skupu pod nazivom „Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici".

Tradicionalan je to znanstveni skup na kojem se predstavljaju istraživanja povijesti prvenstveno riječke medicine i života i rada liječnika. Skup je jedinstven jer je jedan od rijetkih, naime nema baš mnogo povijesno-medicinskih skupova u regiji, pa i šire - naglašava jedan od organizatora skupa - predsjednik Hrvatskog znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture, profesor Ante Škrobonja.

Zorica Manojlović, arhivska savjetnica u Državnom arhivu, koji je bio i domaćin skupa, istraživala je primjerice povijest ratne bolnice Crvenog križa u Rijeci tijekom prvog svjetskog rata, od 1914. do 1918. godine. Bolnicu je organizirao Gradski odbor Ugarskog Crvenog križa i nalazila se u zgradi na početku današnje ulice Milutina Barača. Nekadašnji prijeratni hotelu za emigrante naime prenamijenjen je u ratnu bolnicu gdje se liječilo mnogo ranjenika. 

A s druge strane Rječine pak, u isto vrijeme u Gradu Sušaku, u sustavu dobrovoljne medicinske službe Gradski odbor Hrvatskog Crvenog križa organizirao je nešto manju ratnu bolnicu koja se nalazila u dijelu zgrade današnje Sušačke gimnazije.

Više u prilogu Biserke Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.